Hyppää pääsisältöön

Viestejä Rajan Takaa

Raju jyväskyläläinen underground-progeyhtye Viestejä Rajan Takaa esiintyy Koskenharjun nuorisotalolla vuonna 1971.

Tietolaatikko

Viestejä Rajan Takaa -yhtyeen toiminta hiljeni 70-luvun alkuvuosina, mutta elpyi vuonna 1974. Helsinkiin lähteneen Jari Ansion tilalle bassoon tuli Jukka Nousiainen. Kari Boy Saaristo eli Kari Kosmos kirjoitti siitä Soundissa vuonna 1976: "Bändin esiintyminen on aina todellinen tapahtuma. Keikka voi alkaa seestyneellä intialaisvaikutteisella musiikilla, jatkua huilun ja basson melodisella jammailulla, joka taas vähitellen muuttuu Baby Please Don´t Go´ksi. Sitten voi tulla ´hetki, jossa mä olen kaukana mun kotoa, mulla menee vähän huonosti, on ikävä´ tai Viesti Rajan Takaa: ´... peitetään korvat ja täytetään keuhkot / hengitystä pidätellään / silloin kuullaan oikeassa korvassa kaunis sisäinen ääni / ensin heinäsirkkojen sirinää / sitten hennon ruokohuilun ääni...´ (--) Jameissa bändi esiintyy aina pimeässä, suitsukkeiden ja kynttilöiden valossa, välittäen rauhallisella tavalla fiiliksiä kuulijoille. Viestejä Rajan Takaa ei pröystäile pitkillä, hienoilla teknisillä suorituksilla, vaikka siihen pystyisikin. Se pyrkii ensi sijassa aidon tunnelman välittämiseen ja sujuvaan, joustavaan yhteissoittoon. Tosin kitaristin ote on niin tiukka ja vaikuttava, että joskus tulee ajatelleeksi, että nyt soittaa H.I. Hirvonen taustayhtyeineen."

Vuoden 1969 tienoilla perustettu Viestejä Rajan Takaa oli Keski-Suomen hippikauden kulttiyhtye.

Solisti Jari Ansion mukaan bändillä oli kaksi periaatetta: "Harjoitella ei saa, ettei mene fiilikset, ja kamoja ei saa omistaa, ettei muutu systeemin jätkäksi."

Koskenharjun nuorisotalolla kuvatulla keikalla kitaristi Hannu Hirvonen soitti Ansion mukaan näppinsä verille innostuttuaan keikalle lainatusta kaikulaitteesta.

Ohjelmistossa oli ainakin alkuvuosina vain yksi kappale, Viesti rajan takaa, josta soitettiin eri versioita.

Ensimmäisen leikkeen alussa toimittaja puhuu nuorisotyön ongelmista musiikin päälle. Toisessa leikkeessä haastateltu Jari Ansio tunnettiin Jyväskylässä nuorisotiloja vaativan liikkeen eräänä johtohahmona.

Viestejä Rajan Takaa -nimi säilyi vielä senkin jälkeen, kun soittajat olivat tutustuneet marxilaisuuteen.

Basson kaulaan ilmestyi punalippu, ja kaftaanit vaihtuivat Tiedonantaja-paitaan. Raja-sanalla alkoi vain olla vähemmän metafyysisiä merkityksiä, Jari Ansio sanoo.

Teksti: Jukka Lindfors