Hyppää pääsisältöön

10 kirjaa lapsuudesta

Anna Laineen vieraina tunnetut suomalaiset kertovat lapsuutensa tärkeästä kirjasta ja pohtivat suuria teemoja: pelkoa, rakkautta, yksinäisyyttä, kuolemaa, kasvua, ystävyyttä - naurua, jännitystä, haaveita ja hupsutuksia unohtamatta.

Sarja käynnistyy Edgar Rice Burroughsin Tarzan, apinain kuningas - seikkailuklassikon myötä. Tarzania muistelevat teatteripersoonat Birgitta Ulfsson ja Kari Väänänen.

Seuraavaksi esittäytyy ranskalaisen Antoine de Saint-Exuperyn teos Pikku prinssi. Anna Laineen kanssa siitä keskustelevat vähän isommat prinssit, lauluntekijä Lauri Tähkä ja näyttelijä Samuli Vauramo.

Sarjan perinteinen satu on Grimmin veljesten Hannu ja Kerttu, josta keskustelevat ex-jalkapallotähti Atik Ismail ja runoilija Claes Andersson.

Sarja jatkuu rakastettavan filosofisella A. A. Milnen teoksella Nalle Puh, jota mutustelevat tutkija Leena-Maija Rossi sekä ohjaaja ja dramaturgi Juha Lehtola.

Enid Blytonin lasten seikkailukirjoista, erityisesti Viisikoista, keskustelevat kuvataiteilija Kaarina Kaikkonen ja kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Belgialaisen Hergén Tintti-sarjakuvat ovat kirjailija Sirpa Kähkösen ja rap-artisti Palefacen suosikkeja. Erityistarkastelussa on teos Castafioren korut.

Sarjan seitsemännessä jaksossa purjehditaan Tove Janssonin Muumipappa ja meri -teoksen myrskyisään tunnelmaan lauluntekijä Siiri Nordinin ja tähtitieteilijä Esko Valtaojan matkassa.

Tutustumme myös Frances Hodgson Burnettin klassikkoon Salainen puutarha. Keskustelijoina Finlandia-päättäjä Kaisu Mikkola ja Finlandia-kirjailija Sofi Oksanen.

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär on näyttelijä Liisa Kuoppamäen ja vapaana kirjoittajana toimivan Rosa Meriläisen lapsuuden kirja.

Sarjan päättää dramaturgi-kirjailija Laura Ruohosen ja filosofi Tuomas Nevanlinnan kielipeli Lewis Carrollin nonsense-klassikon Liisa ihmemaassa äärellä.

Tietolaatikko

YLE Kulttuurin tuottama 10 kirjaa lapsuudesta oli ehdolla vuoden 2008 parhaimmaksi talkshow/keskusteluohjelmaksi Kultainen TV –kilpailussa.