Hyppää pääsisältöön

A-talk: Miten suojella saimaannorppaa?

Keskustelu saimaannorpan suojelemisesta käy usein kuumana keväisin, kun norpan kuutit syntyvät ja niitä kuolee kalastajien verkkoihin.

Tietolaatikko

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis, vanh. Phoca hispida saimensis) on norpan alalaji, joka on sopeutunut elämään Saimaan järvialtaassa.
Saimaannorppa on hyvin uhanalainen laji: Metsähallituksen tämän vuoden laskennassa löydettiin vain 44 kuuttia, joista 6 oli kuollut.
Maa- ja metsätalousministeriön ja Metsähallituksen yhteistyönä on tänä keväänä toteutettu laaja tiedotuskampanja, jossa vedottiin välttämään verkko- ja täkykoukkukalastusta Saimaalla 15.4. – 30.6.
Taipalsaarella kuoli kuutti verkkoihin 21.5.2009. Kuolema sattui norpan suojelualueen ulkopuolella.

Uhanalaisia saimaannorppia on jäljellä 260 yksilöä, ja kannan kerrotaan olevan laskussa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on esittänyt Saimaan asukkaille vapaaehtoista verkkokalastuksesta pidättäytymistä.

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää tätä riittämättömänä ja ajaa täydellistä verkkokieltoa Saimaalle huhti-kesäkuuksi.

Ministeri Sirkka-Liisa Anttilan lisäksi A-talkin keskustelussa ovat mukana luontokuvaaja Juha Taskinen, harrastajakalastaja Markku Auvinen sekä Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Kiivasta keskustelua syntyy muun muassa siitä, pitävätkö tutkijoiden norppalaskennat paikkaansa ja miten merkittävästi verkkokalastus vaikuttaa norppien määrään.

Juha Taskinen ja Kaarina Tiainen eivät luota harrastajakalastajien haluun suojella norppia. Heidän mielestään kalastajat eivät useinkaan ilmoita verkkoihin tarttuneista kuuteista.

Sirkka-Liisa Anttila ja Markku Auvinen puolustavat verkkojen käytön vapaaehtoisuutta. He ovat huolissaan Saimaan rantojen asukkaista, jotka ovat kokeneet, että suojeluohjelmilla on kävelty heidän oikeuksiensa yli.

Kaikki keskustelijat painottavat, että saimaannorpan suojelu on arvokasta ja kuuttikuolemia ei pidä hyväksyä. Ministeri Anttila lupaa, että jos vapaaehtoiset toimet eivät auta, seuraavaksi on vuorossa keväinen verkkokalastuskielto norpan keskeisille elinalueille.

Ohjelmassa pääsevät ääneen myös Metsähallituksen tutkija Tero Sipilä sekä ammattikalastaja Tarmo Tolvanen.

Teksti: Susanna Kokkola

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto