Hyppää pääsisältöön

Lasten uimakoulu, osa 2: Kasvot veteen

OSA 2: Kasvot veteen

  • Kun lapsi uskaltaa laittaa kasvot veteen, ei veteen menoa tarvitse jännittää. Kasvojen kastelua voi opetella leikillä, jossa keksitään erilaisia tapoja kuljettaa lelua ilman että siihen kosketetaan käsin. Lelua voi kuljettaa myös puhaltamalla.
  • Puhalla lapsen kanssa kuplia veteen. Veteen muodostuvat kuplat näyttävät siltä kuin perunat pomppisivat kiehuvassa vesikattilassa – siksi tätä kutsutaan perunoiden keittämiseksi.
  • Lasta voi psyykkisesti valmistaa kasvojen kasteluun leikkimällä nukella ja kastelemalla sen kasvoja. Sen jälkeen lapsi saa kaataa vettä aikuisen päälle ja seurata, miten aikuinen reagoi, kun vettä tulee hänen kasvoilleen.
  • Näytä lapselle mallia: kun vettä tulee kasvoille, puhalletaan samanaikaisesti ulos. Voit selittää lapselle, että kun puhalletaan suusta ilmaa ulos, ei vesi enää mahdu suuhun ja siksi vettä ei mene keuhkoihin.
  • Autopesulaleikissä kävellään roiskevesien tai vesisuihkun läpi ja puhalletaan samaan aikaan ilmaa ulos. 

Lasten uimakoulu


Teksti: liikuntatieteen tohtori Arja Sääkslahti
Video: toimittaja Olli Mononen

 

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus