Hyppää pääsisältöön

Lasten uimakoulu, osa 3: Kastautuminen

Uimalasit helpottavat veteen tottumista. Kuva: Stock.xcnhg

OSA 3: Kastautuminen veteen

Moni lapsi aristaa vettä, koska pelkää veden joutumista silmiin tai nenään. Veden menon silmiin voi välttää uimalaseja käyttämällä. Useimmat arat lapset rohkaistuvat huomattavasti sen jälkeen, kun ovat saaneet uimalasit.

Uimalasit ovat kohtuuhintaisia ja niitä on saatavilla niin tavarataloista kuin urheiluvälinekaupoistakin. Ennen uimaan menoa on hyvä tarkistaa uimalasien säätö. Liian löysälle säädetyt lasit eivät suojaa silmiä vedeltä.

Uimamaski on ensisijaisesti sukellusväline, mutta sen käytöstä hyötyvät myös sellaiset lapset, jotka kokevat veden menon nenään epämiellyttävänä.


Kastautumisharjoituksia:

  • Uimalasit päässä katsotaan, miltä veden alla näyttää. Montako sormea aikuinen näyttää veden alla?
  • Pumppukaivo-leikissä harjoitellaan kastautumista parin kanssa: Aikuinen ja lapsi ovat vastakkain, kädet käsissä kiinni. Vuorotellen käydään pumppukaivon tavoin pinnan alla kyykyssä ja samalla puhalletaan kuplia.
  • Koska uimalasit auttavat näkemään veden alla hyvin, kokeillaan löydetäänkö veden alla parin kehosta eri osia. Missä ovat varpaat, polvet, kantapäät, napa jne.
  • T-hippa: Yksi on hippa, joka yrittää ottaa muita kiinni. Kun hippa koskettaa, jäät kiinni ja asetat kiinnijäämisen merkiksi kädet vaakasuoraan sivuille veden pintaa pitkin. Kiinnijääneen voi pelastaa kastautumalla ja menemällä pelastettavan käden alta. Pelastushetkellä ei saa ottaa kiinni.

Lasten uimakoulu


Teksti: liikuntatieteen tohtori Arja Sääkslahti


Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus