Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Lekamurha

Keskiviikkona 13:s joulukuuta 1989 tapahtui Helsingin Merihaassa henkirikos, jonka kohteeksi joutui eräs Verohallituksen verotarkastaja.

Teko tapahtui keskellä päivää pysäköintihallissa, eikä sille ollut silminnäkijöitä. Verotarkastaja oli pysäköinyt autonsa ruutuun numero 384 ja oli nousemassa ulos autostaan, kun hänen kimppuunsa hyökättiin.

Raakaa väkivaltaa käyttäen hyökkääjä surmasi verotarkastajan tämän auton viereen. Murhaaja yritti lähteä paikalta uhrin autolla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän ei löytänyt auton käsijarrua vapauttavaa laitetta.

Tekijä katosi nopeasti sokkeloiseen Merihakaan ja jätti jälkeensä vain valkoiseen muovipussiin verhotun verisen lekan. Oliko motiivina kosto verottajalle, ryöstö vai jokin muu, siihen väkivaltarikostutkijat halusivat saada vastauksen.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto