Hyppää pääsisältöön

Jänkän unelma

Urho "Jänkä" Blomberg lähti Inarista maailmalle 1940-luvulla. Unelmana oli Australia, mutta meri vei miestä ympäri maailman. Nykyisenä osoitteena on Kanadan Thunder Bay.

Lapsuus Inarissa oli ankara.

— Hyvin oli laihaa se homma. Välistä oli vain jäätyneitä puolukoita ja paistettuja lumipalloja, hulvaton Jänkä muistelee 86-vuotiaana.

Töitä sai oppia tekemään nuoresta. "Nelivuotiaasta asti oon ollut yksityisyrittäjä."

Sodassa poromiehestä kiväärin varteen pantu mies rukoili henkiinjäämistä, sillä hän tahtoi Australiaan.

Syyskuussa 1946 Jänkä jätti Suomen ja lähti merille.

Ensimmäinen pidempi etappi oli unelman mukaisesti Australiassa. Sieltä käsin rahtilaiva vei Ceylonille, Aleksandriaan, Marseilleen, New Yorkiin...

Parasta matkoissa olivat tietysti naiset. "Ne tykkää minusta, tiekkö miks? Ne aattelevat, että minä olen vaarallinen. Minä olen."

Vuonna 1954 Jänkä päätti jäädä Amerikkaan. Lyhyen Kanadan-keikan jälkeen hän muutti pitkäksi aikaa Meksikoon.

Sieltä veri veti kuitenkin pohjoisemmaksi, Kanadan Thunder Bayhin. Elämä on leppoisaa, on aikaa lentää pienkoneella sekä soittaa haitaria ravintola Hoidon edustalla.

Naisseurana on jo jonkin aikaa ollut "ihana Armi, tämän seudun rikkain nainen." Ei niin, etteivätkö omatkin raha-asiat ihan kunnossa olisi.

— Punaviinia, paljon rasvaista lohikalaa, paljon rakkautta ihanien naisten kanssa, summaa Jänkä pitkän elämänsä salaisuudeksi.

Viimeisissä kuvissa näemme myös Armin.

Teksti: Petra Himberg