Hyppää pääsisältöön

Jyrkkää pihviä

Beef jerkyä tuliaisena Amerikasta. Kuva: Mika Marttinen

Suomessa on iät ajat kuivattu hirven- ja poronlihaa, mutta tavallisista kaupoista sitä ei jostain syystä löydy. Ja jos löytyisikin, olisi hinta taatusti päätähuimaava. Niin on toki amerikkalaistyylisenkin, naudasta valmistetun kuivalihan, jota on saanut myös suomalaismarketeista muutaman vuoden ajan. Hinta lastuiksi vuollusta, pikkupusseihin pakatusta lihasta on tuollaiset rapeat 70 euroa kilo.

Naiset kavahtavat

Tuntemani naiset eivät jostain syystä innostu jerkyn jauhamisesta, vaikka se on vähärasvaista ja proteiinipitoista laihdutusruokaa. Mieleen tulee kuulemma koiranmuona, rakenne on epäilyttävä ja suolapitoisuus järkyttävä.

Miehet sen sijaan yleensä tykkäävät jerkystä kovasti, ja kauppiaat puolestaan selvästi tuntevat asiakassegmenttiensä mieltymykset, sillä jerky löytyy marketeista aina oluthyllyjen välittömästä läheisyydestä. Hyvä ettei sentään bissen kylkiäisenä myydä.

Beef jerkyä saa myös erilaisilla mausteilla terästettynä, muun muassa savunmakuisena sekä cajun- ja teriyaki-versioina. Yhdysvalloissa sitä löytyy jokaiselta bensa-asemaltakin kymmenissä erilaisissa pakkauksissa, mikä ei ole ihme, sillä jerky on mitä kätevin matkaeväs – voi syödä sormin (eikä muuten voikaan), eikä sottaa.

Rinkka kevenee

Jerkyn oivallisin käyttötapa löytyy luontoretkeilyn parista. Missään muussa eväässä ei ole yhtä paljon proteiinia suhteessa painoon kuin kuivalihassa, ja suola tekee hyvää hiestyneelle vaeltajalle. Ja saahan kuivalihasta kannonnokassa istuessaan huomattavasti maanläheisemmät tunnelmat kuin currykana-pussikeitosta.

Suosittelen herkkua ehdottomasti myös lännenleffojen oheen, ja palanpainikkeeksi sopii olut tai kivennäisvesi. Viiniä ei kannata tässä yhteydessä tuhlata.

Tee se itse

Mikäli jerky maistuu, voi sitä valmistaa myös itse! Kilohinta laskee kummasti ja harrastaminenhan kannattaa aina. Ensitöiksi valitaan laadukasta, mahdollisimman vähärasvaista ja kalvotonta naudanlihaa, esimerkiksi hyvin puhdistettua sisäpaistia.

- Leikataan oikein ohuiksi siivuiksi lihansyiden mukaisesti, jotta saadaan rakenteeseen sopivaa sitkeyttä. Leikkaaminen on helpompaa, jos lihaa pidetään ensin pakastimessa pari tuntia kohmettumassa.

- Liha suolataan ja maustetaan marinadissa maun mukaan noin vuorokauden ajan.

- Ripustetaan lihasiivut esimerkiksi hammastikuilla roikkumaan uunin ylätasolle asetetusta ritilästä. Kiertoilmauuni on tavallista uunia kätevämpi ja nopeampi. Tavallisen uunin luukku täytyy myös kiilata jollain konstilla hieman raolleen, jotta ilma vaihtuu.

- Kuivauslämpötila on 60 astetta ja –aika tavallisessa uunissa noin 16 tuntia, kertoilmauunissa muutama tunti vähemmän. Lämmön ei ole tarkoitus kypsentää lihaa, vaan kuivata sitä. Lopullinen kypsyysaste pitää kuitenkin itse todeta – raa’aksi ei saa jäädä yhtään!

Tarkempia ohjeita ja marinadireseptejä löytyy netistä. Eikun lihamälli poskeen ja lomille.

Tässä muutama linkki:

How to Make Beef Jerky (wikiHow.com) 

Videoitu ohje 1 (YouTube) 

Videoitu ohje 2 (YouTube)

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua