Hyppää pääsisältöön

Valloittava saimaannorpan kuutti

Kevätjäiden aikaan syntyvät saimaannorpan kuutit ovat valloittavia, pörröisiä otuksia. Emon ravitsevalla maidolla elävä kuutti moninkertaistaa painonsa kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Tietolaatikko

Saimaannorpan selviytymisen suurin uhka on kuuttikuolleisuus.
Kuutteja kuolee pesiin, jos norppia häiritään tai jos sää romahduttaa pesän.
Kuutit hukkuvat helposti kalaverkkoihin, ja siksi verkkokalastuksen rajoittaminen keväisin on niille elinehto.

Saimaannorpan kuutti syntyy helmi-maaliskuun vaihteessa rantakinokseen, johon norppaemo on kovertanut lumiluolan.

Kuutit ovat syntyessään noin 4,5 kilon painoisia ja pituutta niillä on noin 65 cm. Pikkunorppaa lämmittää aluksi vaalea karva, sillä syntyessään sillä ei vielä ole eristävää traanikerrosta.

Kuutti elää ensimmäisen kuukautensa emon ravitsevalla maidolla: saimaannorpan äidinmaidossa on rasvaa huikeat 40 prosenttia, kun ihmisen äidinmaidossa rasvaa on vain 4 prosenttia.

Traanikerros alkaa imetyksen myötä kehittyä, ja kuutti luopuu karvastaan viimeistään kahden kuukauden ikäisenä.

Kuukauden ikäisenä kuutti alkaa syödä kalaa, mutta emo imettää silti poikastaan noin kahden kuukauden ikään saakka. Silloin kuutti painaa jo parikymmentä kiloa, ja pituuttakin on kertynyt lähes metri.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto