Hyppää pääsisältöön

Valloittava saimaannorpan kuutti

Kevätjäiden aikaan syntyvät saimaannorpan kuutit ovat valloittavia, pörröisiä otuksia. Emon ravitsevalla maidolla elävä kuutti moninkertaistaa painonsa kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Tietolaatikko

Saimaannorpan selviytymisen suurin uhka on kuuttikuolleisuus.
Kuutteja kuolee pesiin, jos norppia häiritään tai jos sää romahduttaa pesän.
Kuutit hukkuvat helposti kalaverkkoihin, ja siksi verkkokalastuksen rajoittaminen keväisin on niille elinehto.

Saimaannorpan kuutti syntyy helmi-maaliskuun vaihteessa rantakinokseen, johon norppaemo on kovertanut lumiluolan. Kuutit ovat syntyessään noin 4,5 kilon painoisia ja pituutta niillä on noin 65 cm. Pikkunorppaa lämmittää aluksi vaalea karva, sillä syntyessään sillä ei vielä ole eristävää traanikerrosta.

Kuutti elää ensimmäisen kuukautensa emon ravitsevalla maidolla: saimaannorpan äidinmaidossa on rasvaa huikeat 40 prosenttia, kun ihmisen äidinmaidossa rasvaa on vain 4 prosenttia. Traanikerros alkaa imetyksen myötä kehittyä, ja kuutti luopuu karvastaan viimeistään kahden kuukauden ikäisenä. Kuukauden ikäisenä kuutti alkaa syödä kalaa, mutta emo imettää silti poikastaan noin kahden kuukauden ikään saakka. Silloin kuutti painaa jo parikymmentä kiloa, ja pituuttakin on kertynyt lähes metri.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit