Hyppää pääsisältöön

Valloittava saimaannorpan kuutti

Kevätjäiden aikaan syntyvät saimaannorpan kuutit ovat valloittavia, pörröisiä otuksia. Emon ravitsevalla maidolla elävä kuutti moninkertaistaa painonsa kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Tietolaatikko

Saimaannorpan selviytymisen suurin uhka on kuuttikuolleisuus.
Kuutteja kuolee pesiin, jos norppia häiritään tai jos sää romahduttaa pesän.
Kuutit hukkuvat helposti kalaverkkoihin, ja siksi verkkokalastuksen rajoittaminen keväisin on niille elinehto.

Saimaannorpan kuutti syntyy helmi-maaliskuun vaihteessa rantakinokseen, johon norppaemo on kovertanut lumiluolan.

Kuutit ovat syntyessään noin 4,5 kilon painoisia ja pituutta niillä on noin 65 cm. Pikkunorppaa lämmittää aluksi vaalea karva, sillä syntyessään sillä ei vielä ole eristävää traanikerrosta.

Kuutti elää ensimmäisen kuukautensa emon ravitsevalla maidolla: saimaannorpan äidinmaidossa on rasvaa huikeat 40 prosenttia, kun ihmisen äidinmaidossa rasvaa on vain 4 prosenttia.

Traanikerros alkaa imetyksen myötä kehittyä, ja kuutti luopuu karvastaan viimeistään kahden kuukauden ikäisenä.

Kuukauden ikäisenä kuutti alkaa syödä kalaa, mutta emo imettää silti poikastaan noin kahden kuukauden ikään saakka. Silloin kuutti painaa jo parikymmentä kiloa, ja pituuttakin on kertynyt lähes metri.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto