Hyppää pääsisältöön

Valloittava saimaannorpan kuutti

Kevätjäiden aikaan syntyvät saimaannorpan kuutit ovat valloittavia, pörröisiä otuksia. Emon ravitsevalla maidolla elävä kuutti moninkertaistaa painonsa kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Tietolaatikko

Saimaannorpan selviytymisen suurin uhka on kuuttikuolleisuus.
Kuutteja kuolee pesiin, jos norppia häiritään tai jos sää romahduttaa pesän.
Kuutit hukkuvat helposti kalaverkkoihin, ja siksi verkkokalastuksen rajoittaminen keväisin on niille elinehto.

Saimaannorpan kuutti syntyy helmi-maaliskuun vaihteessa rantakinokseen, johon norppaemo on kovertanut lumiluolan.

Kuutit ovat syntyessään noin 4,5 kilon painoisia ja pituutta niillä on noin 65 cm. Pikkunorppaa lämmittää aluksi vaalea karva, sillä syntyessään sillä ei vielä ole eristävää traanikerrosta.

Kuutti elää ensimmäisen kuukautensa emon ravitsevalla maidolla: saimaannorpan äidinmaidossa on rasvaa huikeat 40 prosenttia, kun ihmisen äidinmaidossa rasvaa on vain 4 prosenttia.

Traanikerros alkaa imetyksen myötä kehittyä, ja kuutti luopuu karvastaan viimeistään kahden kuukauden ikäisenä.

Kuukauden ikäisenä kuutti alkaa syödä kalaa, mutta emo imettää silti poikastaan noin kahden kuukauden ikään saakka. Silloin kuutti painaa jo parikymmentä kiloa, ja pituuttakin on kertynyt lähes metri.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto