Hyppää pääsisältöön

Valloittava saimaannorpan kuutti

Kevätjäiden aikaan syntyvät saimaannorpan kuutit ovat valloittavia, pörröisiä otuksia. Emon ravitsevalla maidolla elävä kuutti moninkertaistaa painonsa kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Tietolaatikko

Saimaannorpan selviytymisen suurin uhka on kuuttikuolleisuus.
Kuutteja kuolee pesiin, jos norppia häiritään tai jos sää romahduttaa pesän.
Kuutit hukkuvat helposti kalaverkkoihin, ja siksi verkkokalastuksen rajoittaminen keväisin on niille elinehto.

Saimaannorpan kuutti syntyy helmi-maaliskuun vaihteessa rantakinokseen, johon norppaemo on kovertanut lumiluolan.

Kuutit ovat syntyessään noin 4,5 kilon painoisia ja pituutta niillä on noin 65 cm. Pikkunorppaa lämmittää aluksi vaalea karva, sillä syntyessään sillä ei vielä ole eristävää traanikerrosta.

Kuutti elää ensimmäisen kuukautensa emon ravitsevalla maidolla: saimaannorpan äidinmaidossa on rasvaa huikeat 40 prosenttia, kun ihmisen äidinmaidossa rasvaa on vain 4 prosenttia.

Traanikerros alkaa imetyksen myötä kehittyä, ja kuutti luopuu karvastaan viimeistään kahden kuukauden ikäisenä.

Kuukauden ikäisenä kuutti alkaa syödä kalaa, mutta emo imettää silti poikastaan noin kahden kuukauden ikään saakka. Silloin kuutti painaa jo parikymmentä kiloa, ja pituuttakin on kertynyt lähes metri.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto