Hyppää pääsisältöön

Marko Kilpi: Kadotetut

Kirjailija Marko Kilpi on samoin kuin päähenkilönsä kouluttautunut aikuisena poliisiksi. Hän tuntee poliisin raadollisen arjen ja on kirjoittanut uskottavan rikosromaanin.

Tietolaatikko

Marko Kilpi (s. 1969)

Tuotantoa:
Kadotetut ( rikosromaani 2009 )
Jäätyneitä ruusuja ( rikosromaani 2008 )

Toisella dekkarillaan Kilpi erottautuu edukseen rikoskirjallisuuden perinteestä oivaltavalla, näkemyksellisellä ja herkällä teoksellaan.

Julkisuuden tavoittelu on yhtenä teemana Marko Kilven dekkarissa. Nuoret pyrkivät hinnalla millä hyvänsä huomion kohteeksi. Kilven mukaan ihminen ei ymmärrä tekevänsä pahaa, sillä rajattomuus kehittää vinoutumia myös vapauskäsitykseen.

Päähenkilö, vanhempi konstaapeli Olli Repo joutuu etsiskelemään hukassa olevia ja kadonneita nuoria. Lapset ovat hukassa omilta vanhemmiltaan mutta hukassa näyttävät olevan myös aikuiset. He elävät vaarallisessa maailmassa, jossa joutuvat kohtaamaan arvaamatonta väkivaltaa.

Teksti: Narja Nowak ja Seppo Puttonen

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi. Vuonna 2018 Jukka Jalonen palasi valmentamaan Leijonia.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto