Hyppää pääsisältöön

Koulutie Helsinki—Pariisi

Mitä siitä seuraa, kun koululuokallinen kymmenvuotiaita suomalaisia päästetään kahdeksi viikoksi luokkaretkelle Pariisiin? Ensimmäinen koe tehtiin vuonna 1981.

Luokkaretkiä ulkomaille on perinteisesti tehty vasta vähän ylemmillä luokka-asteilla.

Vuonna 1980 Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun opettaja Bernadette Thomas haastoi kuitenkin 4B-luokkansa oppilaiden vanhemmat aikamoiseen hankkeeseen. Seuraavana keväänä lähdettäisiin kahdeksi viikoksi luokkaretkelle Pariisiin!

Kun vanhemmat saatiin lämpenemään ajatukselle, alkoi ankara varainkeruu. Sponsoreitakin löytyi. Ystäväkoulu löytyi Pariisin viidennestä kaupunginosasta Panthéonin kupeesta. Paikan päällä asuttaisiin perheissä, joten matkaa edeltävä talvi käytettiin ahkeraan kirjeenvaihtoon tulevan kaverin kanssa.

Maaliskuussa se sitten toteutui. Hyppäys talvisesta Helsingistä keväiseen Pariisiin oli monella tapaa ikimuistoinen. Jo pelkkä asettuminen osaksi ranskalaisperheen arkea oli jännittävää. Yksi asui leipuriperheessä, toinen mykkien miimikkojen luona, kolmas sotilaskasarmissa...

Koulussakin käytiin, mutta valtaosa ajasta kului lähikortteleissa ja nähtävyyksiin tutustuessa. Myös maaseutu tuli tutuksi yhden maatalousnäyttelyn verran. Majapaikassa monitoimitalossa jouduttiin ruuat tekemään itse. Aikaiseksi saatiin spagettia au naturel ilman suolaa.

Kun kotiinpaluupäivä koitti, saattoivat opettajat kaiketi huokaista helpotuksesta. Yksi oli eksynyt metroon ja muutamalle langetettu kotiaresti, mutta muuten oli selvitty vahingoitta.

Seuraavana syksynä kaveriluokka teki vastavierailun Suomeen. Lii-Filmin kuvaaja tallensi filmille välähdyksiä myös tuosta visiitistä. Hyppäys eksoottiseen Suomeen lienee ollut myös heille vahva kokemus.

Matka jätti luokkaan pysyvät jäljet. Jo matkaan valmistautuminen oli huomaamatta hitsannut sitä yhteen, loppu oli luokan yhteistä historiaa. Tarina ei kerro, millaiset jäljet matka ystäväluokkaan jätti.

Luokkaretki neljännellä vakiintui tavaksi

Ranskan-matkoja oli HRSK:sta tehty aiemminkin, mm. Toulouseen vuonna 1976. Vuoden 1981 matka oli ensimmäinen vaihto-oppilasmatka. Neljänsien luokkien Ranskan-matkasta tuli koulussa sittemmin tapa.

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto