Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Hector – Heikki Harma

Suomen merkittävimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Heikki Harma muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Äänessä ovat myös ystävät. "En olisi arvannut, että siitä Hector tulee", sanoo sisar. Ohjelma on vuodelta 1993.

Heikki Harman (s. 1947) lapsuuteen kuuluivat vierailut mummin luona, Markus-sedän lastentunnit, sadut ja seikkailut ja myöhemmin myös viulunsoiton alkeet. ”Vivaldia tuli väännettyä”, sanoo Harma.

Lukiossa Harma kirjoitti runomuotoisia fantasioita ja pakinoita uuteen tyylilajiin. Innoittajana oli vuonna 1964 ilmestynyt teos ”John Lennon panee omiaan”.

”Huomasin heti, että herra Harma on lahjakkuus”, muistelee musiikinopettaja Inkeri Simola-Isaksson. Hän kertoo virittyneensä oppilaastaan siinä määrin, että kävi kuuntelemassa konsertteja, joista tämä oli puhunut.

Rautalangan ja Beatlesin jälkeen tuli folk. Hootenanny Trion Pertsa Reponen muistelee ohjelmassa ensitapaamistaan Hectorin kanssa Folk-klubilla 1965: ”… sinne käveli pitkä mies kitaran kanssa. Olemuksesta ja silmistä näkyi rakkaus musiikkiin. Se oli Hetkori.”

Hectorin varhaisvaiheita käsittelevä Kohtaaminen – miten minusta tuli minä päättyy vuoteen 1965, jolloin levy-yhtiön pomo löysi uuden lupaavan folk-kyvyn. Ohjelman ovat toimittaneet Nadja Nowak ja Seppo Bruun.

Kommentit