Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Hector – Heikki Harma

Suomen merkittävimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Heikki Harma muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Äänessä ovat myös ystävät. "En olisi arvannut, että siitä Hector tulee", sanoo sisar. Ohjelma on vuodelta 1993.

Heikki Harman (s. 1947) lapsuuteen kuuluivat vierailut mummin luona, Markus-sedän lastentunnit, sadut ja seikkailut ja myöhemmin myös viulunsoiton alkeet. ”Vivaldia tuli väännettyä”, sanoo Harma.

Lukiossa Harma kirjoitti runomuotoisia fantasioita ja pakinoita uuteen tyylilajiin. Innoittajana oli vuonna 1964 ilmestynyt teos ”John Lennon panee omiaan”.

”Huomasin heti, että herra Harma on lahjakkuus”, muistelee musiikinopettaja Inkeri Simola-Isaksson. Hän kertoo virittyneensä oppilaastaan siinä määrin, että kävi kuuntelemassa konsertteja, joista tämä oli puhunut.

Rautalangan ja Beatlesin jälkeen tuli folk. Hootenanny Trion Pertsa Reponen muistelee ohjelmassa ensitapaamistaan Hectorin kanssa Folk-klubilla 1965: ”… sinne käveli pitkä mies kitaran kanssa. Olemuksesta ja silmistä näkyi rakkaus musiikkiin. Se oli Hetkori.”

Hectorin varhaisvaiheita käsittelevä Kohtaaminen – miten minusta tuli minä päättyy vuoteen 1965, jolloin levy-yhtiön pomo löysi uuden lupaavan folk-kyvyn. Ohjelman ovat toimittaneet Nadja Nowak ja Seppo Bruun.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto