Hyppää pääsisältöön

Kirkkoveneellä norppavesillä

Norppasoutu on jokavuotinen kirkkovenetapahtuma, joka soudetaan saimaannorpan kotivesillä. Tapahtuman tarkoitus on kiinnittää huomiota norpan suojeluun.

Tietolaatikko

Vuonna 2009 Norppasoutu juhli 20-vuotista taivaltaan. Norppasoutu jatkuu yhä vuosittaisena keskikesän perinteenä.

Vuonna 2001 kolmipäiväinen ja 120 kilometriä pitkä norppasoutu lähti Kerimäen kirkkorannasta. Reitti kulki Puruveden halki Punkaharjun Putikon ja Särkilahden kautta Savonlinnaan.

Monet osallistuvat soutuun vuosi vuoden perään. Useimmat soutajat ovat soutamassa yhden päivän, joten kirkkoveneiden soutajakokoonpanot vaihtelevat.

Soutajat ovat varustautuneet kuumaan urakkaansa pyyhkein, hanskoin ja juomapulloin. Tauoilla kirkkoveneet rantautuvat mm. saariin. Laulu raikaa veneissä ja rannalla, ja mukana on oma haitarinsoittaja.

Leppoisasta tunnelmasta huolimatta kirkkoveneeseen saadaan myös vauhtia: tosissaan rutistamalla soutajat saavat veneen kiihtymään 17 kilometrin tuntivauhtiin.

Ohjelmassa soutuun osallistuva toimittaja Heli Järvinen jututtaa myös Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelaa saimaannorpan suojelusta. Norpat ovat soudun historian aikana näyttäytyneet myös soutajille.

Teksti: Susanna Kokkola

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto