Hyppää pääsisältöön

Suomi matkailumaana 1932

1920- ja 1930-lukujen taitteessa kuvattu filmi esittelee saksalaismatkailijoille tuhansien järvien Suomen, mistä luksuskaan ei loista poissaolollaan. Helsingin ja Hämeenlinnan nähtävyyksille tekevät seuraa Karjalan ja Savon vetonaulat.

Helpointa ja mukavinta Helsinkiin osa saapua matkustajahöyrylaivalla. Meno on tasaista ja pöydät notkuvat herkuista. Helsingin nähtävyyksistä esitellään mm. eduskuntatalo, Suurkirkko, rautatieasema sekä hotelli Torni. Filmille on tarttunut myös vilkkaita katunäkymiä Aleksanterinkadulta, kauppatorilta sekä Kalliosta.

Matka jatkuu junalla Hämeenlinnaan, missä lounas nautitaan Aulangon kuvankauniissa maisemissa. Kuvissa näkyvä Karlbergin kartanon päärakennus tuhoutui palossa vuonna 1928. Aterian jälkeen kaupunkiin tutustutaan lintuperspektiivistä. Näkötornissa on hameenhelmoissa pitelemistä.

Seuraavat kuvat ovat Viipurista, mistä esitellään Viipurin linna, Pyöreä torni sekä piipahdetaan torilla. Imatrankosken, "Euroopan mahtavimman kosken", jälkeen matka jatkuu Valamon ja Punkaharjun kautta Savonlinnan Olavinlinnaan.

Viimeisissä kuvissa ollaan Kolilla ja koskimaisemissa.

Teksti: Petra Himberg

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Kommentit