Hyppää pääsisältöön

Kari Kuuva: Tango Pelargonia

Kari Kuuvan Tango Pelargonia oli tarkoitettu parodiaksi, mutta 1960-luvun suomalainen tangoyleisö otti sen tosissaan.

Tietolaatikko

Tango pelargonia. Säv. ja san. Kari Kuuva.
Orkesteri: Boulevard at the Savoy, kapellimestari Pekka Helin.

Tango pelargonia levytettiin suuren tangobuumin aikaan vuonna 1964. Tekijän oman muistikuvan mukaan kappaleen innoituksen lähteenä oli Lauri Jauhiaisen sanoittama Yksinäisen tie.

Kuuva aikoi levyttää oman parodiatangonsa karkeasti liioitellen, mutta kapellimestari Rauno Lehtinen kehotti häntä laulamaan niin kauniisti kuin osasi. Näin lopputulos olisi herkullisempi.

Tangokansaan laulu meni täydestä. Se oli vuoden suurimpia hittejä.

"Vaikka mä kokosin siihen kaikki nää banaalit kliseet, niin se vaan oli kansan mielestä entistä parempaa", säveltäjä ihmetteli myöhemmin.

Vuonna 1999 Tango pelargonia otettiin finaalikappaleeksi Tangomarkkinoiden solistikilpailuun. Tangokuningas Petri Hervanto tulkitsi sen tuolloin tosissaan ja "tiukalla paatoksella", vaikka olikin selvillä kappaleen parodisesta luonteesta.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto