Hyppää pääsisältöön

Saimaa - muisto merestä

Saimaa, Suomen suurin järvi, on syntynyt kymmeniä tuhansia vuosia sitten jääkauden aikaan. Muistoksi meriyhteydestä järveen jäi monia reliktejä eli jäänne-eläimiä.

Aikoinaan on Saimaan paikallakin vellonut meri, mutta jääkausi eristi Saimaan merestä ja jätti sen sisäjärveksi.

Kylmään meriveteen tottuneita eläimiä jäi kuitenkin jatkamaan elämäänsä Saimaassa, erityisesti sen syvänteissä.

Makean veden olosuhteisiin sopeutuivat mm. saimaanlohi, nieriä, härkäsimppu, monet äyriäiset sekä kenties tunnetuin relikti eli jäänne-eläin saimaannorppa.

Ihmisen myötä reliktien elinolosuhteet ovat muuttuneet ja monet niistä taistelevat hengissä pysyäkseen. Ihmisen toiminta on tuhonnut monen eliön elinpaikat.

Ihminen on kuitenkin myös pyrkinyt suojelemaan ja säilyttämään joitakin lajeja. Esimerkiksi saimaanlohea pyritään pitämään Saimaassa istutuksin ja keinohedelmöityksin.

Saimaannorppaa ollaan pontevasti yritetty säilyttää, mutta kanta on jäänyt alle kolmensadan yksilön.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto