Hyppää pääsisältöön

Saimaa - muisto merestä

Saimaa, Suomen suurin järvi, on syntynyt kymmeniä tuhansia vuosia sitten jääkauden aikaan. Muistoksi meriyhteydestä järveen jäi monia reliktejä eli jäänne-eläimiä.

Aikoinaan on Saimaan paikallakin vellonut meri, mutta jääkausi eristi Saimaan merestä ja jätti sen sisäjärveksi.

Kylmään meriveteen tottuneita eläimiä jäi kuitenkin jatkamaan elämäänsä Saimaassa, erityisesti sen syvänteissä.

Makean veden olosuhteisiin sopeutuivat mm. saimaanlohi, nieriä, härkäsimppu, monet äyriäiset sekä kenties tunnetuin relikti eli jäänne-eläin saimaannorppa.

Ihmisen myötä reliktien elinolosuhteet ovat muuttuneet ja monet niistä taistelevat hengissä pysyäkseen. Ihmisen toiminta on tuhonnut monen eliön elinpaikat.

Ihminen on kuitenkin myös pyrkinyt suojelemaan ja säilyttämään joitakin lajeja. Esimerkiksi saimaanlohea pyritään pitämään Saimaassa istutuksin ja keinohedelmöityksin.

Saimaannorppaa ollaan pontevasti yritetty säilyttää, mutta kanta on jäänyt alle kolmensadan yksilön.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto