Hyppää pääsisältöön

Kesäyön unelma

William Shakespearen klassikkonäytelmässä lemmitään tällä kertaa Espoon metsissä. Puukoillekin on käyttöä, kun taikojen huumaamat ihmiset selvittävät välejään.

Tietolaatikko

Näytelmän on suomentanut Matti Rossi.
Vesa-Matti Loiri (Puck), Katariina Kaitue (Titania), Pertti Sveholm (Oberon), Timo Torikka (Simo Sukkula), Sanna Saarijärvi (Helena), Liisa Mustonen (Hermia), Santeri Kinnunen (Demetrius), Oskari Katajisto (Lysander), Martti Tschokkinen, Lasse Karkjärvi, Tommi Eronen, Vesa Mäkelä, Sanna Salmenkallio, Langry Chellaf, Jouka Valkama

Juonen keskiössä ovat Ateenan kuninkaan Theseuksen ja amatsoni Hippolyteen häät.

Metsä täyttyy häävieraista, joista jokaisella on omat intressinsä ja ihastuksensa. Mutta miten onnettomasti käykään, kun metsän olennot puuttuvat heidän elämäänsä hetkeksi taioillaan?

Häävieraista keijujen kuningas Oberon ja hänen vaimonsa Titania ovat jo valmiiksi riidoissa keskenään. Oberon määrää palvelijansa Puckin huumaamaan Titanian rohdolla, joka saa tämän rakastumaan ensimmäiseen olentoon, joka hänen kohdalleen sattuu.

Puck saa tehtäväkseen tarjota rohtoa myös ateenalaiselle Demetriukselle, mutta epähuomiossa Puck tuleekin huumanneeksi tämän ystävän Lysanderin. Lysander jättää aiemman rakastettunsa Hermian ja rakastuu paikalle osuneeseen Helenaan.

Myös Demetrius saa rohtoa ja rakastuu Helenaan. Seuraa ankara tappelu, joka ratkeaa vasta Puckin puututtua peliin. Lysander järjestetään rakastumaan jälleen Hermiaan ja Titania vapautetaan taiastaan.

Aamu koittaa ja lumouksesta vapautuneet uskovat nähneensä unta. On aika juhlia häitä.

Shakespeare harrasti näytelmissäään sisäisiä näytelmiä. Niin myös tässä - häävieraat saavat katsottavakseen "Mitä murheellisimman komedian Pyramuksen ja Thisben kohtalosta".

Teksti: Petra Himberg

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto