Hyppää pääsisältöön

Luokkajuhla

Kun kymmenen vuotta sitten ylioppilaaksi päässeet ihmiset tapaavat jälleen, nousevat vanhat muistot pintaan. Mutta toisille luokkajuhla voi olla myös uusi alku.

Tietolaatikko

Tv-elokuva Luokkajuhla perustuu Heidi Köngäksen käsikirjoitukseen. Teksti on alkuaan syntynyt Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella keväällä 2001 pidetylle elokuvanäyttelemisen kurssille, jolle Luokkajuhlan näyttelijät Ilari Nummen ohjaamina osallistuivat. Lähes sama ryhmä, vuonna 2001 valmistunut NÄTY:n kurssi, näyttelee myös elokuvassa.

Taneli on luokkansa fiksuin mutta ujoin poika, jonka mieheksi kasvamista ovat värittäneet aivan muut kuin ne asiat, joita hän lukiossa itselleen toivoi.

Nakkikioskia pitävä Taneli asuu edelleen kotona äitinsä luona. Isän kuolema muutti opiskeluhaaveet, joihin kuusi laudaturia kirjoittaneella Tanelilla olisi ollut kaikki edellytykset.

Taneli lähteekin luokkajuhlaan pitkin hampain: hävettää, kun "kaikki muut on jotain". Lukioajoilta parhaaksi kaveriksi jäänyt Jontte saa miehen kuitenkin houkuteltua mukaan.

Juhlissa tapaavat toisilleen niin tutut mutta samalla vieraat ihmiset. Muidenkaan elämä ei ehkä ole mennyt aivan niin kuin suunniteltiin.

Taneli tapaa Liinan, joka näyttää muuttuneen paljon kouluajoista. Ja ainakin Taneli näkee hänet uusin silmin.

Teksti: Susanna Kokkola

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto