Hyppää pääsisältöön

Kolme mummoa

Karo-pojalla on kolme mummoa, mutta koulussa sitä ei uskalla kertoa. Mummot ovat nimittäin yhdessä ja samassa ihmisessä.

Karon mummolla on kolme erilaista puolta: on leikkisä ja hauska Guuni-mummo, jonka kanssa lapsenlapsilla on aina tekemistä.

On myös virkanainen, päälentoemäntä, jota lapset eivät juuri tapaa, mutta jonka he tietävät olevan olemassa.

Mummon kolmas puoli on raihnaiselta vaikuttava mummo, joka pitää klassisesta musiikista ja kutomisesta.

Kaiken huipuksi mummolla on eksoottinen poikaystävä, lentokapteeni Raimundo, jonka kanssa mummo sujuvasti haastelee espanjaa.

Karoa mummon eri puolet ihmetyttävät. Koulussakaan ei mummosta kehtaa kertoa totuutta - pelkkä ajatuskin punastuttaa ujoa Karoa.

Karon harmituksen taitaa kuitenkin voittaa rakkaus mummoon. Mummon avulla unohtuu se pahin ujouskin.

Teksti: Susanna Kokkola

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto