Hyppää pääsisältöön

Grillaamisen suuri ihme

Kalaa grillissä. Kuva: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License

Yhtä varmasti kuin päivä pitenee, julkaisee lehdistö laajalla rintamalla kesän parhaita grillausvinkkejä. Olen nyt avuliaasti koonnut prinsiipit helppolukuiseksi listaksi. Printtaa talteen ja vältä arvokkaan loma-aikasi tuhlaamista jankuttavan median parissa.

Ilman näitä tietoja kuolet mökilläsi nälkään:

1. Kaasugrilli on kätevä ja nopea, hiiligrillissä on tunnelmaa ja se antaa oman makunsa. Sähkögrilli ei kelpaa kuin kerrostalon parvekkeelle. Pidä grilli puhtaana.

2. Miehetkin ovat innokkaita grillaamaan, vaikka eivät tietäisi ruoanlaitosta tuon taivaallista.

3. Käytä mureita ruhonosia ja marinoi niitä tarpeeksi pitkään. Kaupan marinadit ovat liian suolaisia/makeita. Tee itse ja käytä yrttejä, chilejä ja valkosipulia.

4. Tärkeää on ottaa lihat lämpiämään hyvissä ajoin ja antaa hiilloksen valmistua maltillisesti. Liian kuuma lämpö tuhoa sapuskat ja kesä menee sillä hetkellä lopullisesti piloille.

5. Naudanliha saa jäädä sisältä punertavaksi, possu ja kana grillautetaan kypsäksi, mutta ei kuivaksi. Lihalämpömittarista on apua.

6. Kala kypsyy nopeasti ja on kevyttä. Varottava on kalan tarttumista kiinni metalliosiin. Käytä hyvä ihminen öljyttyä halsteria.

7. Kasviksista saa kivasti ja lisuketta, kun grillaa niitä folionyytissä. Pane juustoa joukkoon, jos haluat. Homejuusto antaa ylevää sävyä heppoiseen reseptiin.

8. Laita grilliin ensin pidempää kypsymistä vaativat raaka-aineet. Esikypsennä tarvittaessa uunissa, keittämällä tai paistinpannulla. Tai vaikka mikrossa.

9. A-luokan grillimakkara on useimmiten parempaa kuin B-luokan. Tee niihin reikiä tai viiltoja. Raakamakkara on kuningas, vaikka kukaan ei ole koskaan oikeasti grillannut sitä.

10. Kalan kanssa juomaksi sopii pirteähappoinen valkoviini, lihan kanssa punaviini. Yllätysvalinta on kesästä toiseen rosé-viini. Varakas tarjoaa samppanjaa, muut hyvää kuohuviiniä. Olutta ja kivennäisvettä menee.

Tässä kaikki – enempää tietoa et tarvitse, vaikka näistä on jaariteltu vuosikymmenien mittaan tuhansia sivuja ja hyllymetreittäin kirjoja julkaistu. Nyt olet grillimestari ja voit hyvillä mielin alkaa tuhota laadukkaita raaka-aineita liian kylmällä hiilloksella, sateessa, päissäsi. Kiellä niitä sukulaisiasi enää ikinä tulemasta mökillesi. Kun et mitään ajattele, niin menee loma mukavasti päivä kerrallaan. Hyvää kesää!

Katso myös nämä:

Fakta homma: Grillaamassa

Kesäkeittiö: Grillattua kyytä

 • Areenaa käyttää viikossa 2,7 miljoonaa eri laitetta

  Areenaa käyttävien laitteiden määrä jatkaa kasvuaan.

  Tammikuussa Areenaa käytettiin kaikkiaan noin 2 754 000 eri laitteella, jossa on kasvua 13% viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Kovinta kasvu on muutaman viime vuoden tapaan äly-tv-laitteissa. Sekä Android TV -laitteiden että tv-valmistajien omien, merkkikohtaisten Areena-sovellusten määrä kasvoi viime vuoden tammikuuhun verrattuna noin 30%.

 • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

  PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

  Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.