Hyppää pääsisältöön

Asemasotaa 1942-1944

Syksyn 1941 etenemisvaiheen jälkeen suomalaiset joukot määrättiin jäämään saavutetuille linjoille. Alkoi kaksi ja puoli vuotta kestänyt asemasodan vaihe.

Ensimmäisessä ohjelmassa toimittaja Enzio Sevon haastattelee korpisotureita. Korpraali Nissinen ja sotamies Hyvärinen kertovat, kuinka kohtasivat partioretkellä vihollisen etulinjoissa.

Helsinkiä pommitettiin heti jatkosodan alussa kesäkuussa 1941. Pienemmät ilmahyökkäykset jatkuivat koko sodan ajan. Elokuussa 1942 tallennettiin hyökkäysääniä Yleisradion pihalla kello kaksi yöllä.

Kolmannessa ohjelmassa vihollinen on saarrettu erään vaaran maastoon Ilomantsin itäpuolella vuonna 1943. Edellisenä yönä on puhdistettu alueen suurin motti. Selostajan näkyvillä on kaatuneita vihollisia ja tuhoutuneita tankkeja ja autoja.

Syksyltä 1943 on mukana kolme rintamaselostusta. Vänrikki Veikko Itkonen selostaa eläytyvään tyyliinsä tykistökeskitystä Syvärin rintamalla sijaitsevaa "Venuskukkulaa" kohti.

Pekka Tiilikainen tapaa panssarintorjuntamiehiä Taipaleenjoen lähellä sijaitsevassa Terenttilässä lokakuussa 1943.

Tauno Lautamatti seuraa pohjoisen rintaman mottisotaa. Haastateltavina ovat turkulaispataljoonan sotilaat, joiden tehtäväksi oli annettu murtautua vihollisen selustaan, katkaista sen huoltotie ja puristaa vastustaja ahtaalle.

Jatkosodan aikana Yleisradiossa luettiin uutisten jälkeen kaukopartioiden radisteille osoitettuja salakirjoitettuja sanomia. Hämäyksen vuoksi kuuluttaja ilmoitti vain, että ohjelmassa seuraa "tärkeä nimitiedotus".

Viimeisessä ohjelmassa kuullaan rekonstruoituna muuan tällainen sanoma. Osasto Marttinan partiolle osoitettu viesti on luettu 23.1.1944 kello 19 uutisten jälkeen (ks. tarkempi selostus tietolaatikossa).

Tietolaatikko

Oheisen salasanomanäytteen (leike 7) alkuperäinen lukija oli todennäköisesti Yleisradion kuuluttaja Ebba Lilius. Sen luki uudelleen nauhalle Yleisradion entinen pääkuuluttaja Carl-Erik Creutz radioarkistossa 1.6.1993. Sanoman antoi 23.1.1944 Yleisradion ohjelmapäivystäjälle puhelimitse osasto Marttinan radioupseeri Viljo Autio. Se oli osoitettu Osasto Marttinan partiolle 60/3, jota johti luutnantti Eero Kaasinen. Viljo Aution syksyllä 1993 suullisesti antaman selvityksen mukaan po. sanomassa ilmoitetaan Kaasisen partiolle, että apupartio on tulossa. Salaviesteistä käytettiin kaukopartiomiesten keskuudessa nimeä "Viesti Wihuri". Nimi juontui Matti Wihurista, jonka teettämillä salakirjoituskiekoilla viestit kirjoitettiin ja purettiin. Oheista sanomaa ei ole toistaiseksi voitu avata selväkieliseksi, koska ao. kiekko on kateissa.