Hyppää pääsisältöön

Paasikiven aika

Yksi näyttelijä Keijo Kompan tunnetuimmista töistä oli presidentti Paasikiven rooli. Komppa tulkitsi vahvasti Paasikiven tehtävää rauhanneuvottelijana ja sodanjälkeisen ajan presidenttinä.

Sodan jälkeisessä tilanteessa presidentti Paasikivi joutui kantamaan harteillaan maan kohtaloita monien ristipaineiden kohteena.

Rauhanneuvottelut, sotasyyllisyyskysymys, Pariisin rauhansopimus 1948, YYA-sopimus, valvontakomission aika, kotimaisten kommunistien sisäpoliittinen vaikutusvalta ja lopulta Porkkalan palautus leimasivat historiallisina käännekohtina Paasikiven uraa.

10. huhtikuuta 1928 Helsingissä syntynyt Komppa esiintyi Paasikiven roolissa ensin Sodan ja rauhan miehet tv-sarjassa ja myöhemmin Suomen presidenteistä tehdyssä Presidentit-sarjassa. Pitkänlinjan näyttelijä, teatterineuvos Keijo Komppa kuoli 22. kesäkuuta 2009.

Teksti: Reijo Perälä, Seija Aunila

Kommentit