Hyppää pääsisältöön

Mirjam Helinin musiikillinen perintö elää laulukilpailussa

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun takaa löytyy kokonainen ihmisikä elettyä elämää eri puolilla maailmaa sekä paljon, paljon musiikkia.

Lahjakas Mirjam Helin (o.s. Rokkanen) sai nuorena mahdollisuuden opiskella laulua mm. Roomassa, Wienissä ja Pariisissa.

Hänen isänsä, liikemies Oskar Rokkanen vastusti kuitenkin jyrkästi oopperalaulajan uraa: hän halusi tyttärestään ekonomin tai insinöörin. Mirjamin kihlattu, varatuomari Hans Helin oli samoilla linjoilla. Hän uhkasi purkaa kihlauksen, jos morsian ryhtyisi oopperalaulajaksi.

Niinpä Mirjamista tuli laulunopettaja. Vuonna 1938 hän piti kuitenkin myös ensikonserttinsa ja suoritti kolme vuotta myöhemmin lauludiplomin. Helin teki toistakymmentä levytystä, osan niistä salanimellä Anja Sini.

70-vuotispäivänään vuonna 1981 Helin antoi Suomen kulttuurirahastolle mittavan lahjoituksen. Näillä varoilla perustettiin kansainvälinen, viiden vuoden välein käytävä Mirjam Helin -laulukilpailu. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1984.

Artikkelin videossa eloisa 88-vuotias Helin kertoo elämästään ja arjestaan. Vielä tuolloinkaan harva ilta kului vain kotosalla istuskellen.

Tietolaatikko

Mirjam Helin syntyi Pietarissa 29.3. 1911 ja kuoli Helsingissä 22.12. 2006.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto