Hyppää pääsisältöön

Nuori rakkaus: Kenelle kellot soivat

Kirkon täyttää kuoripoikien heleä laulu. Pyhäpäivän rauha on kuitenkin pelkkää harhaa. Kirkon kellotapulissa nimittäin lymyilee terroristi.

Tietolaatikko

Esiintyjät:
Nainen - Minna Pirilä
Mies - Hannu Lintukoski
Kanttori - Jari Salmi
Kuoripoika - Konsta Väänänen
Kuoro - Pirkan Pojat.

Kirkkoon saapuu mystinen nainen. Hän katsoo hellästi yhtä laulavaa poikaa ja kanttoria. Nainen ei kuitenkaan jää kuuntelemaan kuoron laulua, vaan lähtee kipuamaan kohti kellotapulia.

Ylhäällä tapulissa on mies, joka räiskii aseella ikkunasta pihalla. Naisella ja miehellä on kiihkeä suhde, mutta onko naisella suhde myös kanttoriin? Kysymys herää, kun kanttori sotkeutuu tilanteeseen. Siis kenelle kellot soivat?

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto