Hyppää pääsisältöön

Rukajärvi vallattu

Konekivääri valmiina.
Konekivääri valmiina. Kuva: SA-kuva jatkosota

Martti Jukola raportoi Rukajärven valtauksesta syyskuussa 1941. Reportaasissaan hän kuvaa autiota itäkarjalaista kylää ja suomii sen koulua, sairaalaa ja kirjatarjontaa.

Eversti Erkki Raappanan komentama 14. divisioona valtasi erämaiden keskellä sijaitsevan itäkarjalaisen Rukajärven kylän 11. syyskuuta ja piti sen hallussaan aselepoon saakka.

Kylä oli jäänyt viholliselta polttamatta, koska sille tuli "kiire livohkaan". Suomalaiset pudottivat portin päältä sirpin ja vasaran suurella rominalla ja alkoivat etsiä saunaa. Syyskuun 17:ntenä ylipäällikkö määräsi joukot pysähtymään.

Tähän aikaan radiotoimittaja sai ottaa reippaastikin kantaa, ja niinpä Martti Jukola kuvaa paikallisen koulun opetusta pelkäksi propagandaksi, toteaa sairaalaolot primitiivisiksi ja groteskeiksi ja lukee lopuksi kirjastossa valittuja otteita neuvostokirjallisuudesta.