Hyppää pääsisältöön

Suomi hyökkää yli vanhan rajan

Salamasodalla edenneet suomalaisjoukot ylittivät vanhan rajan jo heinäkuun lopulla 1941. Komentaja Paavo Talvela lupaa kuitenkin, ettei taistelu lopu ennen kuin Karjala on vapaa.

"Tehtävänä on korjata erehdys, jonka Kustaa II Adolf teki suostuessaan siihen, että Suomen suuri heimo jaetaan rajapaaluilla kahtia", Laatokan Karjalan joukkojen komentaja toteaa.

Talvela kuvailee komentajan äänenpainoin tähänastisia sotatoimia ja suomalaisten hyökkäyksen etenemistä.

Heinäkuussa Talvelan joukot aloittivat hyökkäyksensä Jänisjärven pohjoispuolella. Sen jälkeen valtausten kohteina olivat Korpiselkä, Värtsilä, Tolvajärvi, Loimola, Koirinoja, Pitkäranta ja Tulemajärvi.

”Vihollinen on nyt karkotettu Suomesta”, Talvela julistaa. Joukot ovat edennet ”kuin linnut ja taistellen kuin leijonat”, kenraalimajuri kuvailee salamasotaa.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto