Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kumilenkkejä lainaamassa

Perjantaina 12:s maaliskuuta 1993 jämsänkoskelaisen Kansallis-Osake-Pankin konttoriin ilmestyi ryöstöaikeissa mies sinisissä haalareissaan.

Mies oli vetänyt kasvojensa eteen pipon, johon oli tehty silmänreiät. Kädessään hänellä oli ryppyinen K-kaupan muovikassi.

Mies ryntäsi ensimmäiselle kassalle, mutta asiat eivät sujuneetkaan tämän toivomalla tavalla. Ryöstö oli menossa jo heti alkumetreillä pieleen, mutta lopulta epätoivoinen ryöstäjä sai kuitenkin saaliikseen lähes 100 000 markkaa.

Hän pakeni juosten pankista ja syöksyi sisään valkoiseen Ford Fiestaan, joka oli odottanut häntä kulman takana. Useat sivulliset tekivät tarkkoja havaintoja rikospaikalta ja sen läheisyydestä. Tutkijat löysivät nopeasti valkoisen ryöstössä käytetyn Ford Fiestan ja pääsivät sitä kautta poliisille entuudestaan tutun kolmikon jäljille.

Koska ryöstölle ei saatu teknistä näyttöä, joka olisi sitonut ryöstökolmikon tekopaikalle, käyttivät tutkijat hyvin poikkeuksellista merkintäkuulustelumenetelmää tapauksen ratkaisemisessa.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto