Hyppää pääsisältöön

Jorma Hynninen, baritoni

Laulaja Jorma Hynninen on metsätyönjohtajan poika Leppävirralta. Hänen nuoruuden intohimonaan ei suinkaan ollut laulaminen vaan maalaaminen. Eila-Maija Mirolybov teki oopperatähdestä dokumentin vuonna 1987.

Uravalinta selvisi Hynniselle vasta myöhemmällä iällä. Heinolan opettajaseminaarin laulunopettaja kehotti lisäopintoihin, ja hän otti vinkistä vaarin.

Hynninen aloitti opiskelun Sibelius-Akatemiassa vuonna 1966 ja sai vuonna 1970 kiinnityksen Kansallisoopperaan. Sen jälkeen häntä on viety oopperanäyttämöille ympäri maailman.

Hynnisen lempirooleja ovat mm. Rodrigo, Wolfram ja Figaron häiden kreivi. Hän kertoo kuitenkin saaneensa esittäjänä syvimmät kokemuksensa uudemmista oopperoista, joissa on vahva ja mukaansa tempaava kirjallinen pohja.

Suomalaisiin roolihahmoihin Hynnisen on ollut helppo samastua. Punaisen viivan Korpiloukon Topin kaltaisia henkilöitä hän on nähnyt omassa elämässäänkin.

Jorma Hynninen ryhtyi Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1984. Hän on toiminut myös Joensuun laulujuhlien ja Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana. Johtajan työ on hänen mukaansa pelkkää ongelmien selvittelyä - se ei yleensä ole miellyttävää mutta silti tuiki tarpeellista.