Hyppää pääsisältöön

Ihmebantu: Tyttö ja spurgu

Pääsemme seuraamaan koko perheen seikkailuelokuvan kuvauksia, jossa Siri-tyttö eksyy vanhemmistaan ja saa hoivaajakseen sillan alla asuvan spurgun.

Ohjaaja Raimo O. Niemen mukaan elokuvaa varten kuvattiin (salakuvattiin) toistasataa spurgua. Päärooliin valikoitui Stigu. Spurgukouluttaja Jouni Kallaksen mukaan spurgun saa tekemään melkein mitä vain.

Haasteeksi nousee spurgun lyhyt muisti sekä äkkipikaisuus. Tärkeintä elokuvanteossa onkin ollut huolehtia muiden näyttelijöiden, ennen kaikkea Sirin turvallisuudesta.

Mutta ei vain kehonliikkeet vaan myös suunliikkeet ovat elokuvassa oleellisen tärkeät. Autenttisinta vaikutelmaa on haettu ranskanleivästä, purkasta bulgarianjugurtista valmistetulla puhemäskillä.

Ihmebantun sketsin pääosassa spurguna nähdään Tommi Korpela, ohjaaja Raimo O. Niemi ja näyttelijä Kari Ketola itsenään ja muissa rooleissa ihmebantuista mm. Kari Hietalahti.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto