Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kyllä kai lapsen saa raiskata

Itä-Suomen hovioikeus alensi jälleen raiskaustuomiota. Syynä tuomion alentamiseen oli uhrin ikä - raiskattu oli 15-vuotias ja väkivalta oli verrattain lievää.

Naisen saa siis raiskata, kun uhri hän on lapsi ja eikä teossa ole käytetty julmaa väkivaltaa. Aika julmaa. Suomi on tunnettu naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Alkaako se jo lapsesta, vauvan voi pahoinpidellä, tytön raiskata ja naisen tappaa? Kun Suomessa aviomies tapaa vaimonsa ja itsensä, niin kyseessä ei ole tappo, vaan miehen laajennettu itsemurha. 

Suomea on kehotettu puuttumaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Käräjäoikeus olisikin tuominnut ylikonstaapeli Taavi Markku Toivasen nuoren tytön raiskauksesta kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Hovioikeus muutti rangaistuksen vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdollista ja yhdyskuntapalveluun. Tämäkö on se tapa, jolla naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kitketään Suomesta? Onkohan tämä kovinkaan tehokas tapa?

Jo aiemmissa raiskaustuomiossa raiskauksen kriteerinä on pidetty väkivaltaa. Se, että nainen ei anna lupaa seksiaktiin, ei vielä tee väkisinmakaamisesta raiskausta. Nukkuvan tai sammuneen naisen voi siis raiskata, jos sen tekee ilman väkivaltaa.  

Jutta Zilliacus: Napapaita houkuttaa raiskaamaan

Kommentit