Hyppää pääsisältöön

Rullaa sushia illanistujaisiin

Sushi. Bambumatto. Sushi-ohjeet. Kuva: Stock.xchng

Sushi on terveellistä ja nopeasti valmistuvaa ruokaa joka sopii monen makuun. Sanaa sushi käytetään yleisesti kuvaamaan kaikkia ruokia, joihin käytetään viinietikalla maustettua riisiä eli sumeshia.

Merilevään eli noriin kiedotut sushirullat eli makit ovat susheista kaikkein tunnetuimmat ja sopivat vaikkapa kutsuvierasruuaksi. Täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä. Riisi voi olla palleroksi puristettu tai merilevään rullattua.


Erilaisia täytteitä

Riisiin voi yhdistää suolaisen veden kalaa, äyriäisiä, kasviksia, kypsennettyä lihaa tai munaa. Kalaviipaleella, äyriäisillä tai munakkaalla päällystetyt riisikeot eli ”sormet” tunnetaan nimellä nigiri.

Kotikokkien kokki Arto Rastas suosittelee susheihin esimerkiksi kotimaista savulohta tai kirjolohenmätiä. Hän muistuttaa, että tuoreet raaka-aineet ovat kaikkein tärkeintä sushia tehtäessä.


Muita sushiin liittyviä raaka-aineita

kuva: YLE TV2 Kotikokit

Tofu on soijamaidosta valmistettu juustoa. Sek on terveellistä ja sopii jälkiruokiin, wokkeihin ja keittoihin. Kotikokkien misokeitto tarjoillaan tofun kanssa.

Wasabi on puolestaan japanilainen piparjuuri. Se on hyvin voimakasta eikä sitä tarvitse käyttää kuin pieni määrä riisin joukkoon, muutoin se polttelee suuta.

Valmiit wasabitahnat ovat nykyään niin hyviä, että monet ravintolat käyttävät niitä mieluummin kuin raastavat tuoretta juurta.

Soijakastike on wasabin ja sushin perinteinen lisuke. Samoin gari, joka on sokeri-etikkaliemessä olevaa inkivääriä.

Valmiita susheja ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä silloin ne kovettuvat liikaa. Viinietikka toimii säilöntäaineena muutamia päiviä, kunhan sushit säilytetään kääreessä viileässä paikassa.

Kotikokkien sushilajitelman kaikki reseptit

Katso videolta sushirullien valmistaminen vaihe vaiheelta. Arto Rastas valmistaa susheja miehiseen makuun.

 Lähteet:

YLE TV2 Kotikokit, Arton Rastaan ohjeet
Sushi - 30 helppoa ohjetta (Kazuko Emi, WSOY 2001)

Jutun ensijulkaisu 2.7.
2009

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka