Hyppää pääsisältöön

Ruokia nuorisolle

Asia on pihvi -ohjelmassa vuonna 1974 pohdittiin, millainen olisi sopiva ruokavalio nuorisolle. Televisiokeittiöön ruokia tuli valmistamaan kaksi nuorta Yrjö ja Merja keittiömestareiden Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon kanssa.

Nuorten suosikkiruokia olivat maksa-vihannesvanukas ja mannapuuro. Kolmonen ja Vanamo tuumaavat, että vanhemmat varmasti arvostavat ruokaa laittavia nuoria - mikäli nämä nyt läksyjen teolta ehtivät kokkaamaan.

Aamupalaksi kiehautetaan mannapuuroa ja pannulla paistuvat lihaiset lukiolaisen voileivät Yrjön reseptin mukaan. Ruokia maustetaan ehkä nuorille tyypilliseen rohkeampaan tapaan, sillä makua antamaan ripoteltiin mm. paprikajauhetta, Merjan lempimaustetta.

Lopuksi valmistetaan vielä Merjan "spesialiteetti", ohrakuorinen piiras. Siihen on hyvä käyttää vaikkapa edellisen päivän tähteitä.

Teksti: Susanna Kokkola & Sirpa Jegorow

Tietolaatikko

MANNAPUURO
1 dl vettä
1/2 l maitoa
1 dl mannasuurimoita
suolaa

KEITETTYÄ SIANMAKSAA
yli 1 kg sianmaksaa
1,5 l vettä
2 sipulia
1 porkkana
15 kokonaista valkopippuria
15 kokonaista maustepippuria
hiven korianteria
1 laakerinlehti

MAKSA-VIHANNESVANUKAS
tilkka öljyä
n. 300 g sianmaksaa (jauhettuna)
2-3 perunaa
4-5 porkkanaa
3-4 sipulia
pala selleriä
2 dl herneitä
Munamaito:
8 dl kevytmaitoa
2 munaa
basilikaa, suolaa

LUKIOLAISEN VOILEIPÄ
2 viipaletta kokojyväleipää + voita
Massa:
200 g raavaan lapaa (jauhettuna)
1 muna
punajuurta
kurkkua
sipulia
vettä
suolaa
valkopippuria
paprikaa
paistamiseen öljyä

MERJAN PIIRAS
Taikina:

3 dl vettä
suolaa
n. 5 dl ohrajauhoa
n. 3 dl vehnäjauhoa
Täyte:
jotain tähdettä
juustoraastetta
paprikaa


Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto