Hyppää pääsisältöön

Kauhea murhamies Lalli

Ensimmäinen suomalainen stereona tehty tv-näytelmä kertoo köyliöläisen talonpojan ja Ruotsin piispa Henrikin tarinan uusiin puitteisiin sijoitettuna. Lallin roolissa nähdään Markku Blomqvist.
Lallin roolissa tv-näytelmässä nähdään Markku Blomqvist. Ensimmäinen suomalainen stereona tehty tv-näytelmä kertoo köyliöläisen talonpojan ja Ruotsin piispa Henrikin tarinan uusiin puitteisiin sijoitettuna. Lallin roolissa nähdään Markku Blomqvist. Kuva: Yle/Leif Öster Piispa Henrik,Yle Elävä arkisto

Eletään 1100-lukua Köyliössä. Hyvin toimeentuleva talonpoika Lalli käy turkiskauppaa saksalaisten kanssa, kunnes piispa Henrik rantautuu Suomeen. Ensimmäinen suomalainen stereona tehty tv-näytelmä kertoo köyliöläisen talonpojan ja Ruotsin piispan tarinan uusiin puitteisiin sijoitettuna.

Irstaileva ja elosteleva Lalli on hankkinut omaisuutensa turkiskaupoilla paikallisten tilattomien kanssa. Moni köyliöläinen metsästäjä onkin ajautunut suunnattomiin velkoihin samalla, kun Lalli piehtaroi omaisuudessaan.

Menestyksen taustalla ovat Lallin turkiskaupat saksalaisten kanssa. Tilanne kääntyy päälaelleen, kun piispa Henrik saapuu ristiretkelle Hämeeseen. Kansan käännyttäminen on Henrikille vain yksi toimi, toinen vieläkin tärkeämpi on turkiskauppa.

Piispa Henrik soisi kaupan käyvän Saksan sijaan Ruotsin suuntaan, eikä tähän tehtävään tarvita Lallia välikätenä. Talonpoika Lalli ei kuitenkaan sulata piispan toimia, vaan surmaa Henrikin.

Kansa on kuitenkin kyllästynyt Lallin riistoon. Pahasti velkaantuneen metsästäjä Kestikan emäntä tekee oman ratkaisunsa ja Lallin päivät ovat luetut.

Kommentit