Hyppää pääsisältöön

Kauhea murhamies Lalli

Ensimmäinen suomalainen stereona tehty tv-näytelmä kertoo köyliöläisen talonpojan ja Ruotsin piispa Henrikin tarinan uusiin puitteisiin sijoitettuna. Lallin roolissa nähdään Markku Blomqvist.
Lallin roolissa tv-näytelmässä nähdään Markku Blomqvist. Ensimmäinen suomalainen stereona tehty tv-näytelmä kertoo köyliöläisen talonpojan ja Ruotsin piispa Henrikin tarinan uusiin puitteisiin sijoitettuna. Lallin roolissa nähdään Markku Blomqvist. Kuva: Yle/Leif Öster Piispa Henrik,Yle Elävä arkisto

Eletään 1100-lukua Köyliössä. Hyvin toimeentuleva talonpoika Lalli käy turkiskauppaa saksalaisten kanssa, kunnes piispa Henrik rantautuu Suomeen. Ensimmäinen suomalainen stereona tehty tv-näytelmä kertoo köyliöläisen talonpojan ja Ruotsin piispan tarinan uusiin puitteisiin sijoitettuna.

Irstaileva ja elosteleva Lalli on hankkinut omaisuutensa turkiskaupoilla paikallisten tilattomien kanssa. Moni köyliöläinen metsästäjä onkin ajautunut suunnattomiin velkoihin samalla, kun Lalli piehtaroi omaisuudessaan.

Menestyksen taustalla ovat Lallin turkiskaupat saksalaisten kanssa. Tilanne kääntyy päälaelleen, kun piispa Henrik saapuu ristiretkelle Hämeeseen. Kansan käännyttäminen on Henrikille vain yksi toimi, toinen vieläkin tärkeämpi on turkiskauppa.

Piispa Henrik soisi kaupan käyvän Saksan sijaan Ruotsin suuntaan, eikä tähän tehtävään tarvita Lallia välikätenä. Talonpoika Lalli ei kuitenkaan sulata piispan toimia, vaan surmaa Henrikin.

Kansa on kuitenkin kyllästynyt Lallin riistoon. Pahasti velkaantuneen metsästäjä Kestikan emäntä tekee oman ratkaisunsa ja Lallin päivät ovat luetut.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto