Hyppää pääsisältöön

Anni Polva kertoo Tiina-kirjoista

Kirjailija Anni Polva (1915–2003) kertoo ohjelmassa Kullervonkadun Anni (1991) uransa tunnetuimmasta kirjallisesta hahmosta Tiinasta ja kirjojensa synnystä. Omien sanojensa mukaan hän ei osaisi kirjoittaa hiljaisista tytöistä vaan ainostaan vallattomista tytöistä, koska "olen valitettavasti ollu niin mahrottoman vallaton."

Kirjoittaminen alkoi satujen kertomisella. Jo koulussa opettaja pyysi Annia kertomaan tarinoita tunnilla. Isän veli ymmärsi Annin kirjoittamishalun. Hän toi nuorelle kirjailijanalulle vahakantisen vihkon, johon Anni kirjoitti nimensä verellä.

Alkuun Polva kirjoitti ns. ajanvietekirjoja, joista naislukijat erityisesti pitivät mutta joita kriitikot karsastivat. Olipa joku jopa kirjoittanut, että Anni Polva osaa muuta kirjoittaa. Se antoi sysäyksen kirjoittaa lastenkirjoja. Mutta lopulta hän päätyi kirjoittamaan asioista, joita itse on kokenut. Polva kertookin Tiina-kirjoissa paljolti omasta elämästään.

Olen valitettavasti ollu niin mahrottoman vallaton.― Anni Polva

Tiinan ja kirjailijan elämässä oli paljon samankaltaisuutta, varsinkin perheissä. Tosin Annin isä oli se määrääjä mutta molemmat ymmärsivät tyttöjen vallattomuutta. Kirjailijan ystäväpiiri tulee tutuksi Tiina-kirjoissa. Esimerkiksi Elvi joutuu elämään ilman isää, kun isä oli lähtenyt "kävelemään". Tiinan ihastusta Juhaa ei kuitenkaan todellisuudessa ollut olemassakaan. Polvan oli yhdistänyt Juhaan kahden kivan pojan piirteet.

Annin oli aluksi tarkoitus kirjoittaa vain yksi kirja, mutta kun hänelle tuli paljon toiveita, kirjoja syntyikin yksi toisensa perään. Välillä Polva vaihtoi Tiinan Kaisaan ja kirjoitti kolmiosaisen Kaisa-sarjan mutta palasi takaisin Tiinaan. Lopulta kirjoja oli 29, ja Tiinasta oli tullut nuori neito. Tiinan tarina päättyykin siihen, kun tyttö on 14-vuotias. Pyynnöistä huolimatta Polva ei halunnut kirjoittaa romantiikkaa Tiinan elämään, ei avioitumista Juhan kanssa tai lapsensaamista. "Kyllä meillä on rakkausromaaneja", hän toteaa haastattelussa. Sen sijaan hän halusi suunnata Tiina-kirjansa kirjojen ahmimisiässä oleville tytöille ja siinä hän onnistui.

Lue lisää:

Kirjojen rohkea totuudentorvi television Tiina-sarjassa

Anni Polva ymmärsi nuorten tyttöjen sielunmaisemaa, kun hän aloitti Tiina-kirjojen sarjan 1950-luvulla. Televisioon Tiina pääsi vuonna 1991 Marjut Komulaisen ohjauksessa. Tv-sarjan alussa Tiina (Juulia Salonen) muuttaa perheensä kanssa maalta kaupunkiin. Peloton ja hyväntahtoinen tyttö tutustuu nopeasti uusiin kavereihin ja asettuu rohkeasti heikompien puolelle.