Hyppää pääsisältöön

Anni Polva kertoo Tiina-kirjoista

Kirjailija Anni Polva (1915–2003) kertoo ohjelmassa Kullervonkadun Anni uransa tunnetuimmasta kirjallisesta hahmosta Tiinasta ja kirjojensa synnystä. Omien sanojensa mukaan hän ei osaisi kirjoittaa hiljaisista tytöistä vaan ainostaan vallattomista tytöistä, koska "olen valitettavasti ollu niin mahrottoman vallaton."

Kirjoittaminen alkoi satujen kertomisella. Jo koulussa opettaja pyysi Annia kertomaan tarinoita tunnilla. Isän veli ymmärsi Annin kirjoittamishalun. Hän toi nuorelle kirjailijanalulle vahakantisen vihkon, johon Anni kirjoitti nimensä verellä.

Alkuun Polva kirjoitti ns. ajanvietekirjoja, joista naislukijat erityisesti pitivät mutta joita kriitikot karsastivat. Olipa joku jopa kirjoittanut, että Anni Polva osaa muuta kirjoittaa. Se antoi sysäyksen kirjoittaa lastenkirjoja. Mutta lopulta hän päätyi kirjoittamaan asioista, joita itse on kokenut. Polva kertookin Tiina-kirjoissa paljolti omasta elämästään.

Olen valitettavasti ollu niin mahrottoman vallaton.― Anni Polva

Tiinan ja kirjailijan elämässä oli paljon samankaltaisuutta, varsinkin perheissä. Tosin Annin isä oli se määrääjä mutta molemmat ymmärsivät tyttöjen vallattomuutta. Kirjailijan ystäväpiiri tulee tutuksi Tiina-kirjoissa. Esimerkiksi Elvi joutuu elämään ilman isää, kun isä oli lähtenyt "kävelemään". Tiinan ihastusta Juhaa ei kuitenkaan todellisuudessa ollut olemassakaan. Polvan oli yhdistänyt Juhaan kahden kivan pojan piirteet.

Annin oli aluksi tarkoitus kirjoittaa vain yksi kirja, mutta kun hänelle tuli paljon toiveita, kirjoja syntyikin yksi toisensa perään. Välillä Polva vaihtoi Tiinan Kaisaan ja kirjoitti kolmiosaisen Kaisa-sarjan mutta palasi takaisin Tiinaan. Lopulta kirjoja oli 29, ja Tiinasta oli tullut nuori neito. Tiinan tarina päättyykin siihen, kun tyttö on 14-vuotias. Pyynnöistä huolimatta Polva ei halunnut kirjoittaa romantiikkaa Tiinan elämään, ei avioitumista Juhan kanssa tai lapsensaamista. "Kyllä meillä on rakkausromaaneja", hän toteaa haastattelussa. Sen sijaan hän halusi suunnata Tiina-kirjansa kirjojen ahmimisiässä oleville tytöille ja siinä hän onnistui.


Lue lisää:

Kirjojen rohkea totuudentorvi television Tiina-sarjassa

Anni Polva ymmärsi nuorten tyttöjen sielunmaisemaa, kun hän aloitti Tiina-kirjojen sarjan 1950-luvulla. Televisioon Tiina pääsi vuonna 1991 Marjut Komulaisen ohjauksessa. Tv-sarjan alussa Tiina (Juulia Salonen) muuttaa perheensä kanssa maalta kaupunkiin. Peloton ja hyväntahtoinen tyttö tutustuu nopeasti uusiin kavereihin ja asettuu rohkeasti heikompien puolelle.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto