Hyppää pääsisältöön

Asuntomessuja vuosien varrelta

Ensimmäiset Asuntomessut pidettiin vuonna 1970 Tuusulassa, jonka jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain.

Toiset asuntomessut järjestettiin vuonna 1972 Kangasalan Rantakoivistossa. Esittelyssä oli erillis- ja paritaloja, rivitaloja ja muutama pienkerrostalo. Ajankohtaisessa Kakkosessa pohditaankin, mitä uutta messuilla on.
Vuonna 1975 asuntomessut järjestettiin neljällä paikkakunnalla: Hämeenlinnassa, Porissa, Vaasassa ja Kokkolassa. Toimittaja Matti Hautala vieraili Hämeenlinnan Loimalahden ja Porin Pormestarinluodon messualueella.

Vuoden 1978 uutislähetyksessä tutustutaan Lahden Riihelän messualueen pientaloympäristöön ja aurinkolämmitysjärjestelmään.

Kuusankosken Naukion messut esittelivät vuonna 1983 alueella olevien vanhojen pientalojen peruskorjausta ja vanhaan rakentamiseen soveltuvaa uudisrakentamista.

Kotimaan katsaus kävi vuonna 1985 Jyväskylän Kuokkalan messualueella, jonka teemana oli pienimuotoinen kerrostalo- ja rivitalorakentaminen sekä yhteisöasumisen kehittäminen.

Vuoden 1986 messut pidettiin Imatran Niskalammen vanhalla työläisalueella, jonne rakennettiin peruskorjaamisen ohella pienkerros-, pari- ja omakotitaloja. Osassa messutaloja oli uutuutena maakaasulämpökeskus, -kiuas, -grilli ja -liesi.

Tornion Kallioputaalla pidettiin Asuntomessut vuonna 1987. Alue rakentui 19 erillisomakotitalosta, kolmesta asunto-osakeyhtiöstä ja yhdestä kaupungin vuokrayhtiöstä. Yhtenä messun osana oli viherrakentaminen pohjoisen ehdoilla, joka toteutettiin rakentamalla laaja arboretum-puisto.
Vuoden 1990 Tampereen messujen puhutuin kohde oli terästalo. Kerskarakentamisen korkeaveisu -ohjelmassa vierailee arkkitehti Tarja Nurmi, joka arvostelee messujen toteutusta.

Tuusulassa järjestettiin asuntomessut Nummenharjulla, joka sijaitsee entisellä soranottoalueelle. Vuoden 2000 pääteemoina olivat maisemavaurioiden korjaaminen ja pohjaveden suojelu.

Vuoden 2004 Heinolan asuntomessualue sijaitsi Tähtiniemen rantakylässä perinteikkäässä kaupungissa. Teemana olivat asumisen elämänkaari, rantarakentaminen, puurakentaminen ja sisustus.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.