Hyppää pääsisältöön

Asuntomessuja vuosien varrelta

Ensimmäiset Asuntomessut pidettiin vuonna 1970 Tuusulassa, jonka jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain.

Toiset asuntomessut järjestettiin vuonna 1972 Kangasalan Rantakoivistossa. Esittelyssä oli erillis- ja paritaloja, rivitaloja ja muutama pienkerrostalo. Ajankohtaisessa Kakkosessa pohditaankin, mitä uutta messuilla on.
Vuonna 1975 asuntomessut järjestettiin neljällä paikkakunnalla: Hämeenlinnassa, Porissa, Vaasassa ja Kokkolassa. Toimittaja Matti Hautala vieraili Hämeenlinnan Loimalahden ja Porin Pormestarinluodon messualueella.

Vuoden 1978 uutislähetyksessä tutustutaan Lahden Riihelän messualueen pientaloympäristöön ja aurinkolämmitysjärjestelmään.

Kuusankosken Naukion messut esittelivät vuonna 1983 alueella olevien vanhojen pientalojen peruskorjausta ja vanhaan rakentamiseen soveltuvaa uudisrakentamista.

Kotimaan katsaus kävi vuonna 1985 Jyväskylän Kuokkalan messualueella, jonka teemana oli pienimuotoinen kerrostalo- ja rivitalorakentaminen sekä yhteisöasumisen kehittäminen.

Vuoden 1986 messut pidettiin Imatran Niskalammen vanhalla työläisalueella, jonne rakennettiin peruskorjaamisen ohella pienkerros-, pari- ja omakotitaloja. Osassa messutaloja oli uutuutena maakaasulämpökeskus, -kiuas, -grilli ja -liesi.

Tornion Kallioputaalla pidettiin Asuntomessut vuonna 1987. Alue rakentui 19 erillisomakotitalosta, kolmesta asunto-osakeyhtiöstä ja yhdestä kaupungin vuokrayhtiöstä. Yhtenä messun osana oli viherrakentaminen pohjoisen ehdoilla, joka toteutettiin rakentamalla laaja arboretum-puisto.
Vuoden 1990 Tampereen messujen puhutuin kohde oli terästalo. Kerskarakentamisen korkeaveisu -ohjelmassa vierailee arkkitehti Tarja Nurmi, joka arvostelee messujen toteutusta.

Tuusulassa järjestettiin asuntomessut Nummenharjulla, joka sijaitsee entisellä soranottoalueelle. Vuoden 2000 pääteemoina olivat maisemavaurioiden korjaaminen ja pohjaveden suojelu.

Vuoden 2004 Heinolan asuntomessualue sijaitsi Tähtiniemen rantakylässä perinteikkäässä kaupungissa. Teemana olivat asumisen elämänkaari, rantarakentaminen, puurakentaminen ja sisustus.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto