Hyppää pääsisältöön

Patakakkonen: Karjalanpiirakat

Patakakkosessa syntyy karjalanpiirakoita piirakkamestari Mirjam Rouvisen käsissä. Nuorta piirakkamestaripolvea edustaa tuolloin 14-vuotias jääkiekkoilija Juha Lind.

Karjalanpiirakoita valmistetaan tällä kertaa ohra- ja perunatäytteillä.

Ohrasuurimoita käytettiin ennen vanhaan paljon, kun riisi oli kallista, ja ohjelman tekoaikaan se aloitti taas uutta tulemista.

Perunapiirakka oli myös vanhaan aikaan yleinen piirakkatäyte. Sortavalan maalaiskunnasta kotoisin oleva Mirjam Rouvinen kertoo, että heillä perunapiirakat tehtiin soikeiksi riisipiirakoiden tapaan, mutta muualla Karjalassa perunaiset piirakat muotoiltiin pyöreiksi.

Ohjelmassa kuullaan monia taikinoihin ja täytteisiin liittyviä niksejä. Piirakoiden rypytys on sekin oma taiteenlajinsa. Mirjamilla on Juhalla on omanlaisensa tekniikat, mutta kumpikaan ei "nipistele" taikinaa rypyttäessään.

Juha ei myöskään myönnä nipistelevänsä tyttöjä, kun Jaakko Kolmonen asiasta tenttaa.

Jääkiekkoilijan alku Juha Lind on saanut piirakkaoppinsa Mirjamilta ja mummolta. Juha kertoo Jaakko Kolmoselle, että piirakkamestaruuskilpailut ovat jännittävämpiä kuin jääkiekko-ottelut - niitä kun on niin harvoin.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto