Hyppää pääsisältöön

Pilates tekee keskivartalosta voimapesän

Leena Rouhiainen, kuva: Rita Trötschkes/YLE

Pilates on vaikuttanut yli 10 vuoden ajan suomalaiseen liikuntaan. Monet ohjaajat ovat sisällyttäneet Pilateksen liikkeitä jumppaohjelmiinsa, vaikka tästä ei yleensä mainita mitään. Kun tanssija Leena Rouhiainen oli 26-vuotias, luki hän kanadalaisesta tanssistudiosta ja Pilateksesta, joka voisi auttaa häntä selkävaivoissa. Niinpä hän muutti sinne.

Opiskeltuaan Kanadassa vuoden Leena Rouhiainen palasi uuden opin ja vahvemman selän turvin takaisin Helsinkiin valmentamaan uusia Pilates-ohjaajia. Valmennuksen lisäksi hän opetti näyttelijöitä ja tanssijoita Teatterikorkeakoulussa monen vuoden ajan. Nykyään Leenan kehon tutkimusmatka jatkuu kehoterapian koulutuksessa.

liikkeen nimi: Ylirullaus

kuva: Rita Trötschkes/YLE

- Periaatteessa Pilates-liikkeistö on tarkoitettu terveelle keholle - sairauksien ennaltaehkäisyksi, mutta sillä voidaan hoitaa myös vammoja ja kuntouttaa.


- Silloin tarvitaan tietysti yksilökohtaista ohjausta, kertoo Leena Rouhiainen.

 

Elitistisestä kiinnostuksesta arkikäyttöön

Alunperin menetelmän kehitti saksalainen Joseph Pilates, joka muutti Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Pilates muodosti käsityksensä oman empiirisen tiedon kautta ja kuntoutti itsensä sairauksista kuten riisitaudista, reumaattisesta kuumeesta ja huonokuntoisuudesta.

Pilateksella oli New Yorkissa kuntostudio, missä hän työskenteli monien kuuluisien näyttelijöiden kuten Gregory Peckin, Katherine Hepburnin ja tanssijoiden kuten Martha Grahamin kanssa. Vain harvat ja valitut olivat tietoisia menetelmistä.

- 60-vuotiaasta Joseph Pilateksesta on valokuvia, joissa hän juoksee talvella pelkissä shorteissa New Yorkin kaduilla karaistakseen itseään, sanoo Leena Rouhiainen.

Liike "ylirullaus", kuva: Rita Trötschkes/YLEVaikka Joseph Pilatekseen liittyi kokonainen elämänfilosofia ruokavaliosta kehohoitoon asti, tunnetaan Suomessa lähinnä toiminnalliseen anatomiaan liittyvä Pilates-menetelmä.

- Lattialiikkeistö- ja laitetunteja ei ollut alunperin erikseen kuten nykyään, vaan kullekin asiakkaalle räätälöitiin omat tunnit. Pilates kehitti lattirepertuaarin joogasta vaikutteita saaneena, kertoo Leena Rouhianen.

 

Perusidea on säilynyt, vaikka menetelmä elää koko ajanVaikka Pilates kirjasi liikkeistöään (lattiamenetelmän klassista repertuaaria) selityksin ja valokuvin jälkipolville muistiin, muuttaa menetelmä jatkuvasti muotoaan. Ei ole kahta ohjaajaa, jotka opettaisivat Pilatesta aivan samoin.

Perusidea on sentään säilynyt: "hyvin harjoitettu poikittainen vatsalihas tukee selkärankaa ja auttaa syvennettyä hengitystä". "Power house" eli voimapesä sijaitsee lantion, hartioiden ja kylkiluiden välisellä alueella, ja käsittää lantionpohjan lihakset sekä vatsalihaskorsetin.

Ryhtiongelmia syntyy yleensä siitä, että lantio on kallistunut taakse- tai eteenpäin. Silloin ei ole mahdollista käyttää vatasalihaksia oikein.

liikkeen nimi: Joutsen
Liike "joutsen", kuva: Rita Trötschkes/YLE Alkuperäinen liikkeistö oli hyvin vaativaa eikä siihen kuulunut kuin muutamia pienvälineitä kuten keppi, renkaat ja ”fitness circle” sekä isoja laitteita, joiden nimet ovat trapetsipöytä, ihmetuoli, cadillac, iso- ja pikkutynnyri.- Uuden tutkimustiedon tukemana on ruvettu korostamaan myös lantiopohjan lihasten tärkeyttä, koska katsotaan, että niillä on yhteys hyvää ryhtiä ylläpitäviin syviin selkälihaksiin ja poikittaiseen vatsalihakseen.Muutamat suomalaiset tanssijat ja fysioterapeutit ovat opiskelleet menetelmää, joka leviää uusien harrastajien pariin.

- Oikeastaan voisi puhua Pilateksen jälkeisestä elämästä, sillä uudet ohjaajat muuttavat menetelmää lisäämällä siihen omia sovelluksiaan ja muita keho- ja mielitekniikoita. 

Poikittaisen vatsalihaksen eli voimapesän aktivointiLeena Rouhiainen opettaa tunneillaan hyvän olon ja rauhoittumisen kokemista.

liikkeen nimi: Merenneito

Liike "merenneito", kuva: Rita Trötschkes/YLE- Tuntini ovat rauhallisia ja keskittyneitä, sillä haemme tuntumaa kroppaan ja lantionpohjan lihaksiin.


- Käytän kuminauhaa silloin tällöin, vaikka se ei ole alunperin kuulunut pienvälineisiin, kuten ei myöskään suurta suosiota saavuttanut Pilates-pallo.

- "On niin pidentynyt olo", sanovat tunneilla kävijät.

Pilates ei sisällä aerobista kestävyysharjoitusta, sillä pulssia ei erityisesti rasiteta. -Suosittelen, että Pilateksen ohella harrastaa uintia tai sauvakävelyä, ehdottaa Leena.

Miten Pilates vaikuttaa?

- Joskus näkee mainoksia, joissa luvataan, että Pilateksen avulla pääsee monenlaisesta vaivasta kuten selkä- ja hartiakivuista eroon. - Niin helppoa se ei sentään ole, sanoo Leena Rouhiainen. Pilates antaa lähinnä mahdollisuuksia sitkeän harjoittelun seurauksena, mutta mitään täsmällistä ei voida luvata. Jokaisen keho on erilainen, joten lopputulosta on vaikea yleistää.

liikkeen nimi: Saha

Liike "saha", kuva: Rita Trötschkes/YLE

- Uskon vahvasti, että mikä tahansa liikunta parantaa aineenvaihduntaa. Syvähengitys tuottaa enemmän happea, jolloin aineenvaihduntakin paranee. Kun vatsa- ja rintakehäontelon painevaihtelu on voimakasta, saavat sisäelimet hengityksen avulla hierontaa, kuvailee Leena Rouhiainen Pilates-harjoitteita.

Tulokset yksilöllisiä

Verrattuna muihin voimisteluohjelmiin Pilatekseen liittyy sellainen etu, että sen liikkeitä on analysoitu. Pilates-harjoitteiden vaikutuksia on arvioitu mm. luotisuoraan otetuilla valokuvilla.


Silmämääräisesti ryhti parantuu noin 10 Pilates-tunnin jälkeen. Mittausten mukaan myös voimaan ja liikkuvuuteen tulee muutoksia.

- Tunneillani saa selkeitä ohjeita siitä, miten lihakset aktivoidaan tietyssä järjestyksessä, jotta syvähengitystä varmasti tapahtuu. Joitakin vuosia sitten eräs laulaja kertoi oppineensa oikean hengityksen vasta Pilates-tunnilla, kertoo Leena Rouhiainen.


Liikkeen nimi: Hartiasilta

Liikkeen nimi: Ylirullaus

   
Linkkejä


Suomen Pilatesyhdistys ry

Joseph Pilateksen kehittämiä laitteita (englanniksi)

 

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä