Hyppää pääsisältöön

Nuorten ja eläinten ystävä Uma Aaltonen

Kirjailija, toimittaja ja entinen euroedustaja Ulla-Maija "Uma" Aaltonen kuoli äkillisesti 13.7.2009. Ansiokkaan ammattiuran lisäksi Aaltonen muistetaan eläinten ja nuorten ystävänä ja etujen ajajana.

Uma Aaltonen (s. 1940 Vihdissä) oli maalaisperheen lapsi, ja oppi jo lapsuudessaan rakastamaan ja hoivaamaan eläimiä. Aikuisena hänellä oli oma maatila ja liuta eläimiä, joita ihmiset olivat tervetulleita katsomaan.

Aaltonen opiskeli Tampereen yliopistossa lehdistö- ja tiedotusoppia sekä sosiaalipsykologiaa ja sosiologiaa.

Hän työskenteli toimittajana useita vuosia Yleisradiossa sekä mm. Anna-lehdessä. Lisäksi hän kirjoitti kymmeniä kirjoja, jotka liittyivät mm. tapakasvatukseen, eläimiin ja nuorten seksivalistukseen.

Erityisesti 80-luvulla lapsia ja nuoria olleet muistavat Aaltosen lämpimällä, rennosti valistavalla otteella kirjoitetut kirjat Murkkuseksi, Ekakerta ja Uman kirja sinulle.

Aaltonen myös luennoi seksivalistuksesta ja tapakasvatuksesta Mannerheimin Lastensuojeluliiton pyynnöstä lukuisissa kouluissa ympäri Suomen.

Aaltonen ehti politiikkaankin. Hän edusti Vihreää liittoa Euroopan parlamentissa vuosina 2003-2004. Lisäksi hän toimi Elisabeth Rehnin kampanjapäällikkönä vuoden 1994 presidentinvaaleissa. Viime syksynä hänet valittiin Vihdin kunnanvaltuustoon.

Aaltonen sairasti MS-tautia, joka diagnosoitiin vuonna 1993. Kuolema tuli kuitenkin Aaltosen läheisille yllätyksenä.

Teksti: Susanna Kokkola

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto