Hyppää pääsisältöön

Nuorten ja eläinten ystävä Uma Aaltonen

Kirjailija, toimittaja ja entinen euroedustaja Ulla-Maija "Uma" Aaltonen kuoli äkillisesti 13.7.2009. Ansiokkaan ammattiuran lisäksi Aaltonen muistetaan eläinten ja nuorten ystävänä ja etujen ajajana.

Uma Aaltonen (s. 1940 Vihdissä) oli maalaisperheen lapsi, ja oppi jo lapsuudessaan rakastamaan ja hoivaamaan eläimiä. Aikuisena hänellä oli oma maatila ja liuta eläimiä, joita ihmiset olivat tervetulleita katsomaan.

Aaltonen opiskeli Tampereen yliopistossa lehdistö- ja tiedotusoppia sekä sosiaalipsykologiaa ja sosiologiaa.

Hän työskenteli toimittajana useita vuosia Yleisradiossa sekä mm. Anna-lehdessä. Lisäksi hän kirjoitti kymmeniä kirjoja, jotka liittyivät mm. tapakasvatukseen, eläimiin ja nuorten seksivalistukseen.

Erityisesti 80-luvulla lapsia ja nuoria olleet muistavat Aaltosen lämpimällä, rennosti valistavalla otteella kirjoitetut kirjat Murkkuseksi, Ekakerta ja Uman kirja sinulle.

Aaltonen myös luennoi seksivalistuksesta ja tapakasvatuksesta Mannerheimin Lastensuojeluliiton pyynnöstä lukuisissa kouluissa ympäri Suomen.

Aaltonen ehti politiikkaankin. Hän edusti Vihreää liittoa Euroopan parlamentissa vuosina 2003-2004. Lisäksi hän toimi Elisabeth Rehnin kampanjapäällikkönä vuoden 1994 presidentinvaaleissa. Viime syksynä hänet valittiin Vihdin kunnanvaltuustoon.

Aaltonen sairasti MS-tautia, joka diagnosoitiin vuonna 1993. Kuolema tuli kuitenkin Aaltosen läheisille yllätyksenä.

Teksti: Susanna Kokkola

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto