Hyppää pääsisältöön

Karhulan kesäsiirtolassa 1974

Ohjelmassa Hei sitten, Lintukoto! (1974) päästään seuraamaan lasten puuhailua Karhulan kesäsiirtolassa, Lintukodossa, Likolammen rannalla.

Linja-auto tuo lapset kesäsiirtolaan Karhulaan Kotkan lähelle neljäksi päiväksi uimaan, leikkimään ja olemaan yhdessä. Lapset majoittuvat 5 - 6 hengen huoneisiinsa, joissa pääsevät nukkumaan kerrossängyissä. Pojille on varattu oma talo, tytöille omansa. Taloilla on hauskat nimetkin: Lintula ja Käkelä.

Katsojia valistetaan siitä, että kesäsiirtolat olivat vanhemmille ilmaisia aivan kuten kansakoulukin. Ohjelmassa korostetaan, että jutut kesäsiirtoloiden kovista oloista eivät pidä paikkaansa vaan ovat ihan "höpönhöpön". Siellä ei kuriteta, vaikka askareita onkin jokaisen tehtävä pyydettäessäkin. Mutta ei kesäsiirtoloihin olla varsinaisesti työtä tultu tekemään vaan myös uimaan ja saunomaan sekä viihtymään toisten seurassa. Se onkin tärkeää kaikille niille, jotka aloittavat koulutaipaleensa vasta syksyllä. Kesäsiirtolassa he oppivat toimimaan suuressa ryhmässä.

Kesäsiirtolassa päivä alkaa herätyksellä, joka törähtää ohjaajan torvesta - on aamupesun ja aamupalan aika. Nälkää ei lasten tarvinnut nähdä, sillä murua rinnan alle valmistivat koulun keittäjät, ja muutenkin monelle lapselle osa aikuisista oli jo entuudestaan tuttuja, sillä ohjaajat olivat opettajia. Kun päivä kääntyi illaksi keräännytään yhteiselle iltanuotiolle ja ehkä luvassa on jotain mukavaa.

Sirpa Jegorow & Susanna Kokkola