Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Korea mainostaa olutta

Kommunistinen Pohjois-Korea ryhtyi vuonna 2007 pyörittämään valtiollisessa televisiossa luultavasti historiansa ensimmäistä olutmainosta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Taedonggang-olut on makeahko lager, jolla on melko katkera jälkimaku. Pariminuuttisessa mainoksessa hikisen kaivostyöläisen ja huurteisten tuoppien kuvia täydentävät puheet terveellisyydestä ja parhaista ainesosista.

Mainoksen avauskohtauksessa lasi täyttyy hanasta virtaavalla oluella. Ruutuun lävähtää mainoslause "Pjongjangin ylpeys". Myöhemmin mainoksessa perinteisiin korealaisiin asuihin pukeutuneet kaunottaret tarjoilevat Taedonggangia kaupungin asukkaille.

Valtiollinen televisio ei näytä juurikaan mainoksia, lähinnä tietoiskuja paikallisista tehtaista. Siksi olutmainoksen voi tulkita dramaattiseksikin askeleeksi kohti kaupallistumista.

Taedonggangin panimon Pohjois-Korea on ostanut Britanniasta. Maat aloittivat neuvottelut suljetun brittitehtaan ostamisesta 2000, ja sittemmin panimo on pala palalta rahdattu Pjongjangiin.

Teksti: Reuters

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto