Hyppää pääsisältöön

Jukka Lehesvirran Punaista hämärää

Jukka Lehesvirran neljäosaisessa ohjelmasarjassa pureudutaan Neuvostoliiton sisäisiin asioihin, esitellään sen ideaa ja toteutumisen muotoja.

Ohjelmasarjan nimi Punaista hämärää juontuu eräästä aikanaan kielletystä kirjasta nimeltä Punaisen hämärän maa. Ensimmäisessä osassa käsittelläänkin yhtenä aiheena neuvostoaikaista kirjastoa.

Toisessa osassa käsitellään mm. Neuvostoliiton teollisuutta ja talouspolitiikkaa. Asiaa tarkastellaan myös kansalaisten näkökulmasta: millaista oli olla neuvostoajan nainen, mies tai nuori?

Sarjan kolmannessa osassa pohditaan mm., miksi Neuvostoliittoa pelättiin. Neljäs, sarjan viimeinen osa päättyy Neuvostoliiton lakkauttamiseen.

Teksti: Outi Heinonen

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto