Hyppää pääsisältöön

Vanhusten ulkoiluttamisautomaatti

Piikkiöläisessä vanhustentalossa on otettu käyttöön vanhusten ulkoilutusautomaatti. Laite voi ajeluttaa kuutta vanhusta pyörätuoleissaan samanaikaisesti. Asukkaat kutsuivat vuonna 2009 uutta ulkoilutuslaitetta eläkeläisten formularadaksi.

Männikkönyppylällä kiemurtelee 84 metriä pitkä ulkoilutuspolku, jonka pinnan alle on piilotettu vetokoneisto. Vanhuksen pyörätuoli kytketään vetovaunuun ja sitten ajelu ”vuoristoradalla” voi alkaa.

Monia laitoksia on moitittu vanhusten ulkoiluttamisen laiminlyönneistä, sillä henkilöstön määrä niissä on viritetty minimiin.

Piikkiöstä ongelmissa oleville tarjotaan automaatioratkaisua. Kokemuksia laitteen käytöstä on karttunut toistaiseksi vain muutamien päivien ajalta.

Kun puhutaan hoivatyöstä, sana automaatti herättää tässä yhteydessä torjuvia tunteita. Mutta Kotikummun ulkoilureitillä laite näyttää kirvoittavan lähinnä hyväntahtoista naureskelua. Useimmat lähtevät automaattiajelulle, mutta eivät suikaan kaikki.

Hoitokodin henkilöstölle keksintö merkitsee helpotusta arkirutiineihin. Työntekijöitä vapautuu muihin töihin, kertoo Kotikummun johtaja Heli Mäntsälä.

– Laite säästää työtä erittäin paljon, koska talon sisältä saakka voidaan työntää samalla pyörätuolilla automaatille ja hoitajien ei tarvitse siirrellä moneen kertaan erikseen asukkaita. Vetokoneistoon voidaan kytkeä kuusi pyörätuolia kerralla, mutta valvonta sitoo vain kaksi työntekijää.

Keksinnön tekijä löytyy hänkin hoitokodin lähipiiristä. Hän on Kotikummun johtajan aviomies, hoiva-alan yrittäjä Jarmo Mäntsälä.

Hän kertoo, että ulkoilutusautomaatilla saattaa olla menekkiä aina ulkomaita myöten. Mutta tässä vaiheessa keskitytään pilottilaitteiston tuotteistamiseen. Keksijä uskoo, että valmiin automaatin hinta ei nouse kohtuuttoman korkeaksi.

– Puhutaan korkeintaan kymmenistä tuhansista euroista. Mutta uskon, että laite maksaa itsensä takaisin varsin kohtuullisessa ajassa säästyneinä työvoimakustannuksina.

Teksti: YLE Uutiset/Arto Lipponen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto