Hyppää pääsisältöön

Sketsejä ja perinteitä koulusta

Omat jutut -sarjan osa Koululaisten työmaaperinnettä kertoo tuttuja ja uusia kaskuja pulpettien edestä ja takaa.

Muun muassa molempien Esa Pakaristen ja Helge Heralan tähdittämä ohjelma luotaa vanhan ajan koulumaailmaa, mutta monet asiat ovat varmasti samanlaisia 2000-luvullakin.

Koululuokasta tulevat ensimmäisenä mieleen joukon rasavillit, jotka tähdittävät koulupäivää tepposillaan ja nokkelilla vastauksillaan. Ja opettaja on tietysti lempeän ankara suomalainen kansakoulunopettaja, jota tässä ohjelmassa näyttelee Martti Pennanen.

Omat jutut -sarjaa esitettiin televisiossa keväällä 1977. Koululaisjakso tuli huhtikuun puolivälissä.

Sarjan osa Tietyöläisten työmaaperinnettä hyllytettiin tekovuonnaan, mutta se on nähtävissä YLEn Elävässä arkistossa.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto