Hyppää pääsisältöön

Kai R. Lehtosen Historiaa pitkin poikin

Filosofian tohtori Kai R. Lehtonen pakinoi ohjelmassaan monista yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista. Aiheita tarkastellaan niin menneisyyden kuin nykyisyydenkin valossa. Ovatko asiat muuttuneet nykypäivään mennessä?

Artikkelin ensimmäisessä jaksossa pohditaan vallanpitäjien pelkoa väärinajattelijoista. Asiaa on lähestytty kautta aikojen eri tavoin, huumorilla tai kauhulla. Kuuntele millaisia tarinoita epäluulosta on syntynyt?

Toisessa kuunnelmassa Lehtonen käsittelee menneisyyttä ja sen vankina olemista. Mitä siitä seuraa, jos ihmiset ovat vastahakoisia kehittämään uusia toimintamalleja ja keksintöjä? Mitä virheitä ensimmäisen maailmansodan kenraalit ovat tehneet ja ovatko nykyiset sodanjohtajat oppineet mitään?

Kolmannessa audiossa kerrotaan tarina Englannin ilmapuolustuksen organisaattoreista Hugh Dowdingista ja Keith Parkista, jotka saivat voiton jälkeen potkut.

Mitä ihmisoikeudet oikein ovat ja miten ne ovat muuttuneet vuosien saatossa? Neljännessä jaksossa käydään läpi ihmisoikeustekstejä eri aikakausilta.

Viidennessä osassa Lehtonen pohtii, miksi nykypäivän sotilaskoulutus keskittyy edelleen kovan fyysisen kunnon kehittämiseen, kun taistelut käydään kuitenkin nappia painamalla.

Roomassa poliitikot kosiskelivat köyhää kansaa leivällä ja sirkushuveilla säilyttääkseen vaikutusvaltansa. Kuudennessa jaksossa pohditaan, kuinka nykyinen maailma on ottanut mallia Roomasta. Millä tavoin valtio pyrkii pitämään kansan köyhänä säilyttääkseen ylivallan?

Seitsemäs jakso käsittelee Suomen ja Ruotsin alkoholilainsäädännön historiaa. Mistä rajoitukset ovat peräisin ja millaisia ne ovat nykyään?

Lehtonen tarkastelee kahdeksannessa jaksossa mm. kansakouluntarkastaja M. Rautavuoren ja kansakoulunopettaja Kosti Karakosken kirjoittamaa maanpuolustusopetuksen käsikirjaa vuodelta 1939.

Toiseksi viimeisessä ohjelmassa pohditaan miten uudet johtajat pystyvät hoitamaan asioita ja ratkaisemaan ongelmia vallankumouksen tai poliittisen muutoksen jälkeen.

Artikkelin viimeinen osa käsittelee katastrofiennustusten kirjoituksia ja kirjoittajia. Nyky-yhteiskunta on oiva kasvualusta tuhoennustuksille, ja monet myös tienaavat niillä hyvin.


Kai R. Lehtonen on koulutukseltaan filosofian tohtori ja hän toiminut mm. historian ja yhteiskuntaopin opettajana, Yleisradion kouluradion toimituspäällikkönä ja asiaohjelmien toimittajana sekä pakinoitsijana. Historiaa pitkin poikin -ohjelmasarjaa kuultiin radiossa vuosina 1980–1990. Lehtonen käynnisti myös mikrotietokoneiden harrastajille suunnatun Silikoni-radio-ohjelman, jota kuultiin vuosina 1985–1988.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto