Hyppää pääsisältöön

Kai R. Lehtosen Historiaa pitkin poikin

Filosofian tohtori Kai R. Lehtonen pakinoi ohjelmassaan monista yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista. Aiheita tarkastellaan niin menneisyyden kuin nykyisyydenkin valossa. Ovatko asiat muuttuneet nykypäivään mennessä?

Artikkelin ensimmäisessä jaksossa pohditaan vallanpitäjien pelkoa väärinajattelijoista. Asiaa on lähestytty kautta aikojen eri tavoin, huumorilla tai kauhulla. Kuuntele millaisia tarinoita epäluulosta on syntynyt?

Toisessa kuunnelmassa Lehtonen käsittelee menneisyyttä ja sen vankina olemista. Mitä siitä seuraa, jos ihmiset ovat vastahakoisia kehittämään uusia toimintamalleja ja keksintöjä? Mitä virheitä ensimmäisen maailmansodan kenraalit ovat tehneet ja ovatko nykyiset sodanjohtajat oppineet mitään?

Kolmannessa audiossa kerrotaan tarina Englannin ilmapuolustuksen organisaattoreista Hugh Dowdingista ja Keith Parkista, jotka saivat voiton jälkeen potkut.

Mitä ihmisoikeudet oikein ovat ja miten ne ovat muuttuneet vuosien saatossa? Neljännessä jaksossa käydään läpi ihmisoikeustekstejä eri aikakausilta.

Viidennessä osassa Lehtonen pohtii, miksi nykypäivän sotilaskoulutus keskittyy edelleen kovan fyysisen kunnon kehittämiseen, kun taistelut käydään kuitenkin nappia painamalla.

Roomassa poliitikot kosiskelivat köyhää kansaa leivällä ja sirkushuveilla säilyttääkseen vaikutusvaltansa. Kuudennessa jaksossa pohditaan, kuinka nykyinen maailma on ottanut mallia Roomasta. Millä tavoin valtio pyrkii pitämään kansan köyhänä säilyttääkseen ylivallan?

Seitsemäs jakso käsittelee Suomen ja Ruotsin alkoholilainsäädännön historiaa. Mistä rajoitukset ovat peräisin ja millaisia ne ovat nykyään?

Lehtonen tarkastelee kahdeksannessa jaksossa mm. kansakouluntarkastaja M. Rautavuoren ja kansakoulunopettaja Kosti Karakosken kirjoittamaa maanpuolustusopetuksen käsikirjaa vuodelta 1939.

Toiseksi viimeisessä ohjelmassa pohditaan miten uudet johtajat pystyvät hoitamaan asioita ja ratkaisemaan ongelmia vallankumouksen tai poliittisen muutoksen jälkeen.

Artikkelin viimeinen osa käsittelee katastrofiennustusten kirjoituksia ja kirjoittajia. Nyky-yhteiskunta on oiva kasvualusta tuhoennustuksille, ja monet myös tienaavat niillä hyvin.


Kai R. Lehtonen on koulutukseltaan filosofian tohtori ja hän toiminut mm. historian ja yhteiskuntaopin opettajana, Yleisradion kouluradion toimituspäällikkönä ja asiaohjelmien toimittajana sekä pakinoitsijana. Historiaa pitkin poikin -ohjelmasarjaa kuultiin radiossa vuosina 1980–1990. Lehtonen käynnisti myös mikrotietokoneiden harrastajille suunnatun Silikoni-radio-ohjelman, jota kuultiin vuosina 1985–1988.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto