Hyppää pääsisältöön

Kasvio, koululaisten kesäurakka

1960-luvulla oppikoululaisten pakollinen kesäläksy oli kerätä kasveja, kuivattaa ne ja koota niistä kasvio. Nyt kasvion kerääminen on taas arkea monelle koululaiselle.

Tietolaatikko

Kasvio eli herbaario on kokoelma kasvinäytteitä.
Digitaalisessa herbaariossa kasvit on valokuvattu tai skannattu tietokoneelle.

Vuonna 1969 koululaisten piti kerätä kasvioonsa 80 kasvia kahden kesän aikana. Vilunkipeliä urakka hieman aiheutti: ahkerat kasvien kerääjät myivät kasveja tai valmiita kasvion sivuja toisille.

Jos kasviota ei halunnut kerätä, pystyi sen korvaamaan tekemällä jonkin toisen luontoon liittyvän työn.

Kasvio jäi pois opetussuunnitelmasta 1960-70-luvun taitteessa, mutta 2000-luvulla siitä on innostuttu uudelleen.

Käytännön kasvien keruun kautta oppilas pääsee kokemaan ja aistimaan luontoa, ja itse kerätyt kasvit jäävät varmasti paremmin mieleen.

Nykykoululaisilla on hihassaan valtti, jota vielä 60-luvulla ei ollut. Jos kasvia ei millään löydy luonnosta, sen voi etsiä internetistä ja tulostaa.

Aika ei kuitenkaan ole muuttanut sitä, että kasvion keruuseen usein osallistuu koko perhe. Samalla oppia saavat myös vanhemmat, ja sisarukset hyötyvät toistensa kasvioista.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto