Hyppää pääsisältöön

Kasvio, koululaisten kesäurakka

1960-luvulla oppikoululaisten pakollinen kesäläksy oli kerätä kasveja, kuivattaa ne ja koota niistä kasvio. Nyt kasvion kerääminen on taas arkea monelle koululaiselle.

Tietolaatikko

Kasvio eli herbaario on kokoelma kasvinäytteitä.
Digitaalisessa herbaariossa kasvit on valokuvattu tai skannattu tietokoneelle.

Vuonna 1969 koululaisten piti kerätä kasvioonsa 80 kasvia kahden kesän aikana. Vilunkipeliä urakka hieman aiheutti: ahkerat kasvien kerääjät myivät kasveja tai valmiita kasvion sivuja toisille.

Jos kasviota ei halunnut kerätä, pystyi sen korvaamaan tekemällä jonkin toisen luontoon liittyvän työn.

Kasvio jäi pois opetussuunnitelmasta 1960-70-luvun taitteessa, mutta 2000-luvulla siitä on innostuttu uudelleen.

Käytännön kasvien keruun kautta oppilas pääsee kokemaan ja aistimaan luontoa, ja itse kerätyt kasvit jäävät varmasti paremmin mieleen.

Nykykoululaisilla on hihassaan valtti, jota vielä 60-luvulla ei ollut. Jos kasvia ei millään löydy luonnosta, sen voi etsiä internetistä ja tulostaa.

Aika ei kuitenkaan ole muuttanut sitä, että kasvion keruuseen usein osallistuu koko perhe. Samalla oppia saavat myös vanhemmat, ja sisarukset hyötyvät toistensa kasvioista.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto