Hyppää pääsisältöön

Fazerilassa – karamellien ihmemaassa 1966

Ohjelmassa Fazerila (1966) tutustutaan Fazerin makeistehtaaseen, joka sijaitsi silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Upeasti säilyneessä värifilmissä suu pistetään makeaksi.

Karl Fazer perusti 1891 konditorian, jonka menestyksen myötä syntyi makeis- ja suklaatehdas. Vuonna 1966 tehdas oli laajentunut jo Suomen suurimmaksi, ja kokoakin sillä oli yli kolmen eduskuntatalon verran.

Fazerilaksi nimetty tehdas oli suosittu vierailukohde, jossa kävi vuosittain vieraita jopa parikymmentätuhatta. Tehtaan koosta sai hieman käsitystä, kun selostaja kertoo vierailukierroksen pituuden olevan puolitoista kilometriä.

Fazerila oli myös merkittävä makeisten ja keksien jakelupiste, sillä noin puolet Suomessa valmistetusta suklaasta, sokerimakeisista ja kekseistä kulkee sen keskusvaraston kautta, filmissä huomautetaan.

Filmissä nähdään useita Fazerin 1960-luvun merkkituotteiden valmistamisen eri vaiheita, joita esitellään myös tehtaan vierailijoille. Kone teki merkittävän osan työstä. Ihmiskäsien tehtäväksi jäivät usein koneiden käyttöön ja pakkaamiseen liittyvät työt. Mutta käsillä tekemisen merkitys oli Fazerilassa arvossaan joiltakin osin, sillä kaikkein hienoimmat konvehtilaadut valmistettiin yhä käsin – sokerileipuriperinteitä noudattaen.

Teksti: Sirpa Jegorow & Susanna Kokkola

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto