Hyppää pääsisältöön

Fazerilassa – karamellien ihmemaassa pistetään suut makeaksi 1966

Ohjelmassa Fazerila (1966) tutustutaan Fazerin makeistehtaaseen, joka sijaitsi silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Upeasti säilyneessä värifilmissä suu pistetään makeaksi.

Karl Fazer perusti 1891 konditorian, jonka menestyksen myötä syntyi makeis- ja suklaatehdas. Vuonna 1966 tehdas oli laajentunut jo Suomen suurimmaksi, ja kokoakin sillä oli yli kolmen eduskuntatalon verran.

Fazerilaksi nimetty tehdas oli suosittu vierailukohde, jossa kävi vuosittain vieraita jopa parikymmentätuhatta. Tehtaan koosta sai hieman käsitystä, kun selostaja kertoo vierailukierroksen pituuden olevan puolitoista kilometriä.

Fazerila oli myös merkittävä makeisten ja keksien jakelupiste, sillä noin puolet Suomessa valmistetusta suklaasta, sokerimakeisista ja kekseistä kulkee sen keskusvaraston kautta, filmissä huomautetaan.

Filmissä nähdään useita Fazerin 1960-luvun merkkituotteiden valmistamisen eri vaiheita, joita esitellään myös tehtaan vierailijoille. Kone teki merkittävän osan työstä. Ihmiskäsien tehtäväksi jäivät usein koneiden käyttöön ja pakkaamiseen liittyvät työt. Mutta käsillä tekemisen merkitys oli Fazerilassa arvossaan joiltakin osin, sillä kaikkein hienoimmat konvehtilaadut valmistettiin yhä käsin – sokerileipuriperinteitä noudattaen.

Teksti: Sirpa Jegorow & Susanna Kokkola

Kommentit