Hyppää pääsisältöön

Metsoloiden viimeinen jakso

Metsolan väki viettää juhannusta Kalajärven rannalla. (1995)
Metsolan väki viettää juhannusta Kalajärven rannalla. Metsolan väki viettää juhannusta Kalajärven rannalla. (1995) Kuva: Yle/Antero Tenhunen Metsolat,Yle Elävä arkisto

Metsoloiden viimeisessä jaksossa valmistaudutaan vuoden 1993 juhannuksen viettoon. On sovintojen ja tilinpäätösten aika.

Metsolat-sarjan kaikki osat, 41 jaksoa, ovat katsottavissa Yle Areenassa 19.12.2018 saakka.

Annikki ja Antti Metsolan sekä heidän lastensa ja lastensa elämään on mahtunut suuri määrä surua ja huolia, mutta lamakesän juhannuksena asiat näyttävät kuin itsestään ajautuvan uomilleen.

Kauniin Kalajärven rannalle kokoontuneet perheenjäsenet muistelevat menneitä mutta suuntaavat jo uuteen: elämä on koko ajan muuttuva prosessi.

Toisilla sisaruksilla on edessään suuria uramuutoksia, toisilla on taas vireillä uusia ihmissuhteita.

Kainuuseen on saapunut viettämään juhannusta harvinaisempiakin vieraita, esimerkiksi Liisan äiti ja Riston entinen vaimo Raija. Myös Erkillä ja arkkivihollisella Kaukovaaran Karilla saattaisi olla jo sotakirveen hautaamisen aika.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto