Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan kalenteri: Murteet

Vuonna 1809 murteet olivat voimakkaasti erilaisia, eikä yhtenäistä kirjakieltä ollut. Kansakunnan kalenterissa pohditaan murteen ja slangin merkitystä. Mitä eroa on murteella ja slangilla? Miksi kieli muuttuu?

Runoilija Heli Laaksosen mukaan ei ole mitään puhdasta murretta, vaan jokainen puhuu juuri oikein omaa murrettaan. Hänenkin puhumansa murre on saanut vaikutteita eri puolilta Lounais-Suomea.

Lahdessa syntyneen Marja-Leena Tammisen nuoruudessa ihannoitiin Helsinkiä, joten lahtelaisnuoret puhuivat samoin kuin helsinkiläiset.

Slangi ja murre eroavat toisistaan sosiaalisen funktionsa vuoksi. Slangin avulla yritetään kuulua johonkin tiettyyn joukkoon ja pyritään muodostamaan uusia ilmaisuja, joita muut eivät ymmärrä. Murteen funktio on päinvastainen, sen tarkoitus on säilyttää paikallinen puhetapa.

Murteet ja kieli muuttuvat, kun saadaan vaikutteita eri medioista. Suomen kieleen on medioiden välityksellä rantautunut mm. useita englanninkielisiä ilmauksia.

Teksti: Outi Heinonen

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto