Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan kalenteri: Murteet

Vuonna 1809 murteet olivat voimakkaasti erilaisia, eikä yhtenäistä kirjakieltä ollut. Kansakunnan kalenterissa pohditaan murteen ja slangin merkitystä. Mitä eroa on murteella ja slangilla? Miksi kieli muuttuu?

Runoilija Heli Laaksosen mukaan ei ole mitään puhdasta murretta, vaan jokainen puhuu juuri oikein omaa murrettaan. Hänenkin puhumansa murre on saanut vaikutteita eri puolilta Lounais-Suomea.

Lahdessa syntyneen Marja-Leena Tammisen nuoruudessa ihannoitiin Helsinkiä, joten lahtelaisnuoret puhuivat samoin kuin helsinkiläiset.

Slangi ja murre eroavat toisistaan sosiaalisen funktionsa vuoksi. Slangin avulla yritetään kuulua johonkin tiettyyn joukkoon ja pyritään muodostamaan uusia ilmaisuja, joita muut eivät ymmärrä. Murteen funktio on päinvastainen, sen tarkoitus on säilyttää paikallinen puhetapa.

Murteet ja kieli muuttuvat, kun saadaan vaikutteita eri medioista. Suomen kieleen on medioiden välityksellä rantautunut mm. useita englanninkielisiä ilmauksia.

Teksti: Outi Heinonen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto